Glas Javnosti

ČEKA NAS ZAHLAĐENJE: Meteorolozi najavljuju jezivo hladnu zimu od ovog datuma

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prava zima još nije stigla u Srbiju, barem sudeći po trenutnim temperaturama.

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je novu vremensku prognozu i otkrio kakvo nas vreme očekuje do kraja ove i početkom naredne godine.

"Nema bitnih promena u sinoptičkim postavkama. Snažan uticaj Atlantika koji se nad zapadnom, severnom i delom središnje Evrope ogleda u relativno toplom, vetrovitom i kišovitom vremenu, a nad našim delom Evrope dominacijom anticiklona će se nastaviti barem u narednih 10 dana do dve nedelje.Povremeno će do nas pristizati sasvim oslabljeni frontalni poremećaji koji će donositi prolazna naoblačenja sa kišom, dok se prolazan sneg očekuje samo na visokim planinama. Kako padavine neće biti obilne, a temperature svakako ostaju neobično visoke veoma je izvesno da ni najviše planine regiona neće imati snega do kraja ove i početkom sledeće godine", objavio je Čubrilo na Fejsbuku. 

Kako je najavio, danas će biti toplo, dok već sutra stiže manje osveženje.

"U petak će biti neobično toplo, subota će doneti manje osveženje, dok će zatim u naredna dva dana vladati pravo decembarsko proleće uz maksimume koji bi u naredni ponedeljak ponegde mogli biti i oko +17 stepeni Celzijusa.

Malo izraženije osveženje se očekuje oko 27. decembra i posle tog datuma se osim manjeg zahlađenja očekuje i povratak slabih, jutarnjih, mrazeva", najavio je Čubrilo.Prava zima od 15. januara?

"Međutim sam kraj ove i početak narede nedelje će donati dominaciju anticiklona uz suvo, stabilno i relativno toplo vreme. Izuzetak će biti samo delovi regiona gde se magla i niski oblaci duže zadrže te će tamo zbog temperaturne inverzije biti tmurno i hladno.

Dugoročni proračun na ECMWF modelu je ostao pri simualciju da se izmena sinoptike može desiti oko 15. januara kada bi usledilo prolazno ali značajnije slabljenje zapadnih vetrova. Anticiklon bi se mogao izmestiti nad prostor Velike Britanije i Skandinavije, što bi ka našem delu Evrope pokrenulo osetno hladnije strujanje i model za drugi deo januara ima signal za temperature oko ili čak malo ispod proseka", objavio je meteorolog i dodao:

Kako je to više nego udaljen period ovakve najave treba uzeti tek kao određenu mogućnost i sve dok se taj datum na približi na nekih desetak dana od simulacije biće moguće značajne izmene u postavkama."

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR