Glas Javnosti

ČEKA LI SRPSKE ĐAKE MASOVNO TESTIRANJE NA KOVID OD 1. SEPTEMBRA: Kako će izgledati nova ŠKOLSKA GODINA?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Deca su na raspustu, leto je u jeku, ali roditelji u Srbiji se već pitaju kako će izgledati nova školska godina u uslovima slabog odziva na vakcinaciju i početka širenja delta soja korona virusa.

I roditelji i nastavnici se slažu da je onlajn nastava bila i ostala samo privremeno rešenje i da su posledice po znanje i socijalne veštine učenika nemerljive.

Preporuka SZO je da se onlajn nastava izbegne po svaku cenu, a kao rešenje se nudi što češće testiranje učenika. S druge strane, navodi se primer Izraela, gde je počela imunizacija starije dece.

Koje su opcije za normalan početak školske godine i da li je preporuka SZO izvodljiva u Srbiji?

Evropski ogranak Svetske zadravstvene organizacije (SZO) nedavno je dao preporuku da bi sledeće godine u školama u EU trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije korona virusa.

– Letnji meseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mera koje će doprineti smanjivanju stope zaraze i izbegavanju zatvaranja škola – naveo je Hans Kluge, direktor evropskog ogranka SZO.

U zajedničkom saopštenju sa Uneskom i Unicefom ocenjuje se da je zatvaranje škola “negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit dece i mladih”.

Testiranje u školama bi moglo da se preporuči u slučaju klastera u nekoj ustanovi, ali SZO smatra da testiranje može da se preporuči čak i u odsustvu simptoma kod učenika i zaposlenih.

– Ne možemo da dozvolimo da deci budu uskraćeni obrazovanje i razvoj zbog pandemije – poručio je Kluge.

 

SZO smatra da zatvaranje škola treba da bude krajnja mera, i to samo u slučaju “eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom merom”.

Da li bi masovno testiranje učenika bila realna opcija u slučaju Srbije, ipak, teško je reći.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR