Glas Javnosti

Čega se treba plašiti ako spavate sa upaljenom klimom?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnogima je vruće i tokom noći, ali to ne znači da je zdravo da preterano hladite prostor.

Poslednjih nekoliko dana, visoke temperature usled toplotnog talasa prave probleme. Maksimalne temperature dostižu čak 40 stepeni Celzijusa, dok su noći posebno neprijatne za spavanje zbog vrućine.

Mnogi pokušavaju da rashlade prostorije tako što pale klima uređaje na 20 stepeni, čak i na niže, iako je napolju čak 15 stepeni toplije. Klima uređaji rade non-stop, danju i noću. Stručnjaci su izneli svoje mišljenje o tome da li je bezbedno spavati uz uključenu klimu.

Treba da bude samo osam stepeni razlike 

Lekari upozoravaju da to nije zdravo i preporučuju da temperatura unutar prostorije ne bi trebalo da bude previše različita u odnosu na spoljni vazduh, najviše do osam stepeni. S obzirom na to da su uslovi neprijatni čak i tokom večeri, mnogi se pitaju kako da rashlade prostorije, a istovremeno izbegnu mogućnost ukočenosti mišića sledećeg jutra.

Dr Biserka Obradović objasnila je za Pink načine za hlađenje prostora i pojasnila zašto nije preporučljivo ostavljati klimu uključenom tokom noći, čak i ako je temperatura noću nepodnošljiva.

- Nije preporučljivo spavati s upaljenom klimom u spavaćoj sobi, ali je važno rashladiti prostorije pre spavanja. Možete koristiti klima uređaj koji se nalazi u drugoj prostoriji ili rashladiti spavaću sobu ako se u njoj nalazi klima uređaj, a zatim ga isključiti, rekla je.
Važno je da klima uređaj ne radi celu noć u prostoriji u kojoj spavate, ali je prihvatljivo ako se nalazi u drugoj prostoriji, a hladan vazduh dopire do spavaće sobe.

 

- Ako imate klima uređaj u spavaćoj sobi, rashladite ceo stan pre spavanja i zatim isključite uređaj. Ako slučajno zaspite, možete se probuditi s ukočenim mišićima, a oko 90 posto ljudi koji se suoče s tim simptomima moraju potražiti medicinsku pomoć. Ovo pravilo važi i za bebe i osobe s hroničnim bolestima. Takođe, važno je održavati čistoću klime, objasnila je dr. Obradović.

Na ovo mnogi zaboravljaju, a važno je za zdravlje

Jedna stvar koju mnogi zaboravljaju je redovno čišćenje klime, što je izuzetno važno. Neočišćena klima može izazvati probleme poput astme kod osetljivih grupa kao što su astmatičari i deca, ali može uticati i na zdrave osobe.

- Prvo, važno je redovno čistiti klima uređaj jer može sadržavati bakterije koje mogu izazvati upalu pluća. Takođe, ne bismo smeli da držimo veliku temperaturnu razliku. Razlika u temperaturi trebalo bi da bude samo nekoliko stepeni. Takođe, mnogi žele da rashlade prostor ispod 20 stepeni, ali to nije zdravo iz nekoliko razloga. To nije prirodna hladnoća, a strujanje vazduha u spavaćoj sobi može uticati na različite delove tela. Klima stvara vrstu promaje, što je strujanje vazduha na ograničenoj površini, što često dovodi do upale mišića i ukočenosti zbog direktnog delovanja klime na telo, objasnila je dr. Obradović.

Da bi prostor bio hladniji tokom dana, važno je rano ujutro rashladiti prostorije i pustiti svež vazduh unutra. Tokom ostatka dana, temperatura u prostoriji ne bi trebalo da bude niža od 22 stepena. Pre spavanja, treba rashladiti prostorije i isključiti klima uređaj.Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR