Glas Javnosti

Ceca 2018. ušla u udžbenike, a 2020. Desanka Maksimović izašla iz njih! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbirka velike srpske pesnikinje, Desanke Maksimović, isključena je iz programa za četvrti razred, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije. Komisija smatra da se zbirka Desanke Maksimović ne uklapa u "okvir epohe"

Zbirka velike srpske pesnikinje, Desanke Maksimović, isključena je iz programa za četvrti razred, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije. Komisija smatra da se zbirka Desanke Maksimović ne uklapa u "okvir epohe".

 U okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje". To je izazvalo lavinu negodovanja među piscima, kritičarima, prosvetnim radnicima, univerzitetskim profesorima...

Na odluku je hitro reagovala i Zadužbina "Desanka Maksimović", pismom Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koje su podržali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Alek Vukadinović, Rajko Petrov Nogo, Miroslav Maksimović... U "utuku" koji je Zavod uputio Zadužbini, objašnjeni su "razlozi" za takav potez.

Članovi komisije Zavoda dugo su razgovarali o najzrelijoj zbirci poezije velike pesnikinje, "Tražim pomilovanje", i zaključili da se "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj". Ipak, razmatrajući zahtev Zadužbine, predložili su da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi "na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka".

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 

ОБЕЋАЛА СИ ДА ЋЕШ БИТИ ВЕЧНА Обећала си једном у детињству да ћеш бити вечна, откле год се враћали да ћемо те затећи, као сенку испод кућне стрехе, као кућни праг. Није било ниједне наше пловидбе да је ниси, као рибарске жене, преседела на пучини гледајући; није било буре ни бродолома да нисмо после њих поред неба угледали и твоје лице. Где год бисмо се пробудили, била си у прозору, ти и сунце; била си нам увек на дохвату руке као вода, увек као ваздух присутна и неопходна. Обећала си нам да ћеш бити вечна, као све што нас на свету дочекује и остаје после нас. И када си умирала, чинило се да се осећаш кривом што нас напушташ. Десанка Максимовић #desankamaksimovic#poezija#pesnik#ljubav#dusa#ljubavnasetnjabeogradom

Објава коју дели Ljubavna šetnja Beogradom (@ljubavnasetnja_) дана

Međutim, pre dve godine, 2018. u radnoj svesci za peti razred tik do Šantićevih i stihova iz pesme "Smrt majke Jugovića", našli su se i stihovi folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović. Ova informacija, potpuno opravdano, izazvala je veliku zbrku u javnosti.

Posle uzaludnog objašnjenja autora ove radne sveske Vlade Đukanovića, koji je objasnio zašto je stavio ove stihove, oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je zatražio od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ bude izbačen zadatak u kojem se pominju stihovi pesme „Sećaš li se lepi grome moj“, koju peva folk pevačica.

Inače, autor radne sveske Vlado Đukanović, kako je objasnila glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ Olivera Đikanović, izabrao je primer koji na "najbolji način oslikava vokativ", pa su se tako stihovi  „Sećaš li se, lepi grome moj“ iz turbo folk pesme koju peva Svetlana Ceca Ražnatović našli baš u radnoj svesci za srpski jezik i književnost za peti razred.

Međutim, izgleda da stihovima Cecinih pesama nije samo mesto u radnoj svesci za osnovnu školu, već su se njeni stihovi tada našli i u Zbirci zadataka iz književnosti sa književnoteorijskim pojmovima za prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola. Verovali ili ne, u ovoj zbirci nalazilase cela pesma folk pevačice "Kukavica" koju je napisala Marina Tucaković, i njena analiza. Pored nje ovde našla mesto i pesma Zorana Kostića Caneta "Hoću da znam kuda vodi ovaj put, mene i život moj". A onda je urađena detaljna analiza pesme, odnosno objašnjeno je učenicima prvog razreda o čemu pesma govori. Tada je ministar prosvete Mladen Šarčević od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u čijoj nadležnosti je odobravanje udžbenika, zatražio da se ubuduće vodi računa i da se ne dopuštaju ovakve stvari, preneli su tada mediji.

Nakon izbacivanja Desanke Maksimović iz školskog programa ministar je naveo da "ta odluka još nije konačna".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR