Glas Javnosti

ČAVOŠKI KRŠIO PROCEDURU? Dva akademika traže odlaganje izbora u SANU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dva akademika Časlav Ocić i Danilo Basta, predložili su članovima izborne konferencije da se izbori u SANU odlože, dok se ne otklone neregularnosti na Odeljenju društvenih nauka, čiji su oni članovi.

Ova dvojica akademika tvrde da je glasanje za kandidate ovog odeljenja bilo neregularno, te da je sekretar odeljenja, Kosta Čavoški učinio sve da njih dvojicu eliminiše iz izbornog procesa.

Tako, oni navode da je u decembru prošle godine na sastanku odeljenja akademik Čavoški pre početka sastanka i pre utvrđivanja dnevnog reda, izjavio da je za nove dopisne članove predloženo osam kandidata, da će pet proći na odeljenju, a tri na Izbornoj skupštini. Čavoški je naveo da je tako dogovoreno i da treba da se glasa.

Pristupilo se tajnom glasanju, a jedino su akademici Tibor Varadi i Arpad Lošonc glasali javno, preko video-linka. Na tom glasanju je prošlo pet kandidata, među njima i profesor Slobodan Antonić, koji je dobio pet glasova, a nisu prošli neki koji su, kako tvrde, "dogovoreni". Akademik Čavoški je, kažu u svom dopisu dvojica akademika, izjavio da će on do sredine januara 2021. utvrditi ko je prošao, a ko nije, a mesec dana nakon toga događaja, isti članovi odeljenja nisu dali ni jedan jedini glas Antoniću. Jedina dva glasa dobio je od Baste i Ocića.

Odbio da stavi dopise na dnevni red

Njih dvojica su ukazivala na kršenje izborne procedure dopisima Odeljenju, Izvršnom odboru i predsedniku SANU, a sve dopise upućene Odeljenju društvenih nauka Čavoški je, tvrde, odbio da stavi na dnevni red.

Basta i Ocić zalagali su se i za raspravu o referatima predloženih kandidata, jer su konstatovali brojne greške.

- Na primer, pogrešna klasifikacija bibliografskih jedinica - pod samostalne naučne monografije svrstani su i zbornici radova, priručnici - ističu ova dvojica akademika. - Reč je o delima kandidatkinja Mirjane Rašević i Snežane Smederevac. U nekim slučajevima ostaje nejasno da li su predlagači bili ovlašćeni da podnose predlog. Pored toga, bizaran je slučaj da predlog potpisuje lice u rangu naučnog saradnika. O naše dopise oglušio se i Izvršni odbor.

Oni navode da je Čavoški na skupu odeljenja u maju inscenirao prekid tog sastanka i njegov nastavak zakazao na nepoznatom mestu, na koje nije pozvao njih dvojicu, tako ponovo izvršio puč u Odeljenju društvenih nauka i time delegitimisao sve odluke odeljenja koje se tiču izbora za dopisne članove SANU u Odeljenju društvenih nauka.

Istovremeno, da ima još nezadovoljnih izbornim procesom pokazuje i prigovor koji je Predsedništvu SANU uputio profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Slobodan Vujić, a koji se odnosi na uvid u izbornu građu.

-Zašto na uvid javnosti nije stavljena građa svih, već samo kandidata koji su dobili podršku odeljenja - pita profesor Vujić.

Ovo otvara sumnju u objektivnost izbornog rangiranja. Ako je u izbornom postupku sve transparentno, objektivno, korektno, zašto se na ovaj način pobuđuje razgradnja poverenja. Profesor Vujić je posebno napomenuo da su vrata akademije za rudarstvo zatvorena.

Tužba zbog narušavanja regularnosti

Akademici Danilo Basta i Časlav Ocić najavljuju da će tužiti sudu akademika Kostu Čavoškog zbog narušavanja regularnosti i zbog procesa u SANU:

- To činimo nevoljno, ali mora jednom da se stane na put njegovom protivpravnom i protivstatutarnom ponašanju Koste Čavoškog, pišu Novosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR