Glas Javnosti

Čak trećina starih pati od depresije, nedostatak novca jedan od glavnih uzroka

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Svakoj trećoj starijoj osobi potrebna je psihološka pomoć, pokazuju istraživanja. Simptome depresije ima trećina od 225 ispitanika iz 13 gradova u Srbiji.

 Mnogi ne potraže pomoć, a za one koji žele da prevaziđu stanje beznađa, osnovna prepreka je nedostatak novca.

Odustali ste od mnogih aktivnosti i interesovanja? Osećate se beskorisno? Nemate energije? To su neka od pitanja na koja su mnogi ispitanici odgovorili potvrdno. Za dijagnozu i pomoć neophodna je konsultacija sa stručnjacima, ali je još važnije da neko iz okruženja uvidi da starija osoba ima problem.


U tom procesu postoje barijere. Na primer, jedna od važnijih je to što se neki simptomi depresije, kao beznađe ili odsustvo interesovanja za svet oko sebe, pogrešno pripisuju starenju kao takvom", kaže Jana Dimoski iz organizacije PIN.

Prevencija depresije počinje u mladosti.

"Zdravo starenje podrazumeva da vodite računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Zdrava ishrana, fizička aktivnost, socijalna uključenost, mislim da to još nije dovoljno promovisano u našoj državi, da nema mnogo ljudi koji mogu da se pohvale da zdravo stare", navodi Nataša Todorović, predstavnica Crvenog krsta Srbije.

Malo je i onih koji mogu da se pohvale da od penzije žive lagodno. Nedostatak novca je jedan od glavnih uzroka stresa i depresivnog stanja.

"Tek svaka peta starija osoba može sebi da priušti letovanje ili zimovanje i zabrinjujući podatak je da 14 odsto njih živi na egzistencijalnoj margini i ne mogu sebi da obezbede ni hranu ni osnovne mesečne račune", ističe Jana Dimoski.

Mnogi ne znaju gde da potraže podršku. Crveni krst ima grupe pomoći u 35 organizacija širom zemlje. Članovi sami biraju kako će izgledati njihovi susreti, pa je tako grupa starijih u Crvenom krstu Savski venac odabrala da svake sedmice ima literarnu radionicu.


"Svašta smo preživljavali i kad mi to stavimo na papir, kad razgovaramo o tome, nama je lakše", kaže Jelena Masnikosić, članica Grupe samopomoći.

"Kada ste u zlatnom dobu osećate zadovoljstvo da ste negde dobrodošli, da ste negde potrebni i da je vama neko potreban", dodaje Jovanka Dimitrijević, članica Grupe samopomoći.

Najstarija članica ima 90 godina.

"Stara osoba ako nema cilj, dugo će da pati, razmišlja i bolest je uhvati", poručuje Slavka Kostić, članica Grupe samopomoći.

Ima načina da se to izbegne. Oni kojima prihodi nisu veći od 37.800 dinara mogu do 2. marta da se prijave za besplatnu rehabilitaciju u banji, o trošku Fonda PIO. Najavljene su i nove penzionerske kartice, s kojima će od oktobra moći da se ostvare mnoge pogodnosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR