Glas Javnosti

Čačanski prosvetni radnici bojkotovali ministra Šarčevića

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prosvetni radnici u Čačku bojkotovali su posetu ministra prosvete Mladena Šarčevića. To se videlo na svakom koraku gde je boravio ministar, od Medicinske, do OŠ Ratko Mitrović i Visoke škole. Ministra su prilikom zvanične posete školama dočekivali samo direktori.

Razlog je nezadovoljstvo sa svim onim što se dešava u reformi obrazovanja koje se sprovodi poslednjih godina.

- Niko od nastavnika danas nije došao u školu da dočeka ministra, a razlog je reforma srednjeg stručnog obrazovanja. Navodnom reformom učenici prvog razreda medicinskih škola dobili su 19 predmeta! Naši učenici danas imaju četiri sata praktične, a potom osam sati redovne nastave! Ko može da održi punu pažnju 12 sati? Kažu da učenici treba da se nauče da rade, a radno vreme bi trebalo da bude osam, a ne 12 sati. Postalo je nemoguće uskladiti raspored časova. Deci su uveli matematiku sve četiri godine zbog nacionalne mature, a deca iz naše škole ne mogu ići na svaki fakultet. Pa čemu onda to, pitaju profesori iz Medicisnke škole.

Na pitanje o reformi srednjih škola i gimnazija, i preopterećenosti dece, ministar Šarčević kaže da se prvi mačići u vodu bacaju, i da dobar deo izbornih predmeta može da se radi online, od kuće.

- Mi smo sad pokazali da ti prvi mačići zaista mogu da odu u vodu. Svi izborni programi u gimnazijama mogu da se rade online. Tu sad možete da primenite projektnu nastavu. Grupa dece može da radi kod kuće sa profesorom, to ne mora da bude u zgradi. Problem gimnazija je nedostatak prostora u zgradi. Evropski standardi za gimnazije su od 33 do 35 časova, a mi smo bili na 31. Kada se govori o reforni srednjeg obrazovanja mi smo pokazali deo strategije u Novom Sadu i Beogradu, gde smo dualno posebno izdvojili gde imamo 10.500 đaka, 42 profila, dok je gimnazija skoro završila svoje pravce. Kada govorimo o srednjem stručnom, tu mora da se napravi jedna redukacija obrazovnih standarda. Oni moraju da se redukuju 30 odsto, odgovara Šarčević profesorima.

Ministar Šarčević je najavio da će se u narednom periodu raditi na rešavanju problema prostornih kapaciteta Gimnazije i Medicinske škole.

(Izvor: ozonpress.net)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR