Glas Javnosti

Čačani su ovog jutra imali nezaboravno buđenje: Tradicionalna prvomajska budilica

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ova tradicija traje duže od sedam decenija i seća na neka prošla vremena, kada trg bio mali za sve one koji su želeli da slušaju trubače

I ovog jutra Čačane je kao godinama unazad probudila prvomajska budilica, a ulicama grada na Moravi prolomili su se zvuci trube Duvačkog orkestra KUD „Abrašević“.

Ova tradicija traje duže od sedam decenija i seća na neka prošla vremena, kada je budilica bila mnogo masovnija i trg bio mali za sve one koji su želeli da slušaju trubače.


Foto: RINA

-Prva budilica u organizaciji KUD "Abrašević" održana je 1953. godine i od tada se trudimo da sačuvamo tradiciju. Nekada je bila mnogo masovnija, ali ni sada ne damo da se ugasi ova simbolična manifestacija koja ima veliki značaj za Čačane. Ja sam deo ove budilice duže od deset godina i zaista je osećaj fenomenalan. Ljudi izlaze na prozore, snimaju telefonima i na kraju naravno dobijemo aplauz - rekao je za RINU Ilija Stefanović, kapelnik orkestra.
Duvački orkestar na ovo neradno jutro svira na nekoliko lokacija, a nezaobilazna je i najstarija kafana u Srbiji "Car Lazar" u kojoj su osnovane prve sindikalne organizacije.


- Tu je održana prva sednica sindikata pod parolom – osam sati rada, osam sati učenja i osam sati odmora. Tabla sa te tri osmice nalazi se i danas na ulazu te kafane. A tu je i osnovano i naše Kulturno umetničko društvo - kaže Ilija.

Stariji Čačani se prisećaju kako je proslava Prvog maja izgledela pre nekoliko decenija, na nekoliko lokacija peklo se prase, uživalo u druženju i odmoru na neradni dan.
- Prvomajski uranak bio je omiljeni događaj u životima mnogih. Sa zvucima trube smo se budili, izlazili na trg, a kasnije nastavljali do izletišta sa prijateljima. Vidim da se i danas Prvi maj proslavlja na mnogim izletištima, ali nekad je to bilo mnogo drugačije i imalo veću simboliku. Nadam se da u godinama koje dolaze nećemo zaboraviti našu tradiciju -  kaže sedamdesetogodišnji Milenko Janković.Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR