Glas Javnosti

UZBUNA! STRANE AGENTURE UDARILE NA SRPSKO BLAGO! Eksplozivom srušili crkvu, raznose antikvitete i preprodaju u Nemačkoj!

Društvo
Autor:

Divlji "arheolozi" odavno postoje u Srbiji i bilo ih je još u doba komunizma.

Ljudi opremljeni detektorima za metal sebe nazivaju arheolozima, mada to nisu, i obilaze ruševine starih crkava, gradova, utvrđenja i drugih mesta gde pretpostavljaju da će naći antikvitete koje mogu kasnije da prodaju na crnom tržištu. 

Još se pamti primer kako su pljačkaši starina iz okoline Zaječara digli u vazduh crkvu na vrhu Rtnja verujući da je negde u njenim zidovima skriveno blago. Sličan poduhvat kriminalci su izveli 1999. iskoristivši kao masku NATO bombardovanje. Oni su minirali i do temelja uništili najbolje očuvanu antičku i srednjovekovnu tvrđavu iznad Niševačke klisure kraj Svrljiga u potrazi za antikvitetima. Ovaj antički i srednjovekovni lokalitet je i danas aktuelan. Noću na poljima oko sela Niševac gde se nalazio rimski grad blešte kao svici lampe divljih arheologa. Okolina Zaječara i Knjaževca je prekopana uzduž i popreko, kao i planine oko Pirota. Pljačkaši kulturnog blaga su uništili preistorijska nalazišta u pećinama Sićevačke klisure u kojima su koristili eksploziv umesto krampa i lopate.

Pre par godina je divlji arheolog bagerom podigao čitav sloj zemljišta s arheološkim ostacima sa njive i odneo ga kući da na miru ispira "robu". Od rimskog grada Lederate kraj Rama na Dunavu nije ostalo ništa, jer su ga potpuno razorili "zlatari". Kraj ostataka srednjovekovnog manastira na planini Ješevici policija je pronašla pljačkaše starina koji su došli iz Hrvatske. 

Ono što dodatno uznemirava sve je činjenica da je čak i nemačka policija upozorila pre par godina kako je pljačka starina na Balkanu postala organizovan kriminalni poduhvat koji se sprovodi pod komandom bivših špijuna i agenata komunističke tajne službe u Bugarskoj. Ono što Nemci nisu rekli je da su i oni dali znatan doprinos takvoj situaciji, jer većina ukradenih antikviteta završi na njihovom tržištu. 

Razlog tome je i činjenica da po nemačkim zakonima trgovina antikvitetima je legalna sve dok se ne dokaže da je neki nelegalno stečen, a to je skoro pa nemoguća misija. 

Da sve to ide mnogo dalje govori i podatak da je policija u Severnoj Makedoniji zaplenila preko 1000 srednjovekovnih ikona koje su bile namenjene nemačkom tržištu. Vlada Albanije se tada bunila i tvrdila kako je sve legalno i kako su ikone deo privatne kolekcije i da je problem u propratnoj dokumentaciji koja nije poslata. Kako se zna da su Albanci od 1945. do 1991. uništili većinu crkava i manastira u Albaniji i da su svi bili rimski, srpski ili grčki, onda sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je sve to pokušaj uništavanja dokaza o tome ko su autohtoni stanovnici Albanije, a ko došljaci. 

Za šverc preko teritorije Srbije i dalje u Zapadnu Evropu, ova organizovana kriminalna grupa koristi ljude iz Srbije koji žive i rade u Nemačkoj. Jednom kada antikviteti i umetnička dela stignu u Nemaču ona se "legalizuju" i dalje ulaze u regularne tokove prodaje i preprodaje u aukcijskim kućama. 

Srbija je već izgradila veliku mrežu u kojoj su povezane policija, carina i pravosuđe, a sve u nameri da spreči krijumčarenje kulturnih dobara iz naše zemlje, ali je potrebno ulagati još u nju. 

Naročito u carinu, jer carina je prva linija odbrane kulturne baštine jedne zemlje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Uros u 30.09.2023 09:12:09 h
     0 
Zasto da ne kazemo i ko je glavni baja u tom biznisu za celu juznu i jugoistocnu Srbiju Miroslav Dojcinovic (1945) iz Pirota, koji vec decenijama stice bogatstvo prodajuci velike kolicine antikviteta i numizmatika na aukcijama po Becu i Minhenu