Glas Javnosti

Bugarska modernizuje železničku deonicu: Od Sofije do srpske granice za pola sata

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bugarska modernizuje železničku deonicu tako da će se brže putovati nego do sada, jer su na putevima velike gužve koje prave kamioni puni robe

Bugarska radi na modernizaciji železničke deonice od Sofije do granice sa Republikom Srbijom, najavio je Nikolaj Najdenov, zamenik ministra saobraćaja.
„Razvoj Transevropske transportne mreže (TEN-T) je značajan izazov i velika prilika koja zahteva dobru koordinaciju za postizanje i implementaciju neophodnih zajedničkih standarda i procedura”, napomenuo je Najdenov.



Kako je rekao, u planu je izgradnja nove železničke stanice „Kalotina Zapad”. Ona će ispuniti sve zahteve šengenskog prostora za prekogranični putnički i železnički teret. Zamenik ministra je istakao da je neophodno potpisati sporazum sa srpskom stranom kako bi se odredila lokacija zajedničke granične železničke stanice na teritoriji Bugarske. Tokom sastanka na visokom nivou održanom u Budvi postignut je dogovor između predstavnika Evropske unije i potpisnica ugovora o transportnoj zajednici u vezi sa indikativnim mapama „Transevropske transportne mreže” (TEN-T) na zapadnom Balkanu. Usvojena je i deklaracija Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Transportne zajednice zapadnog Balkana o budućem razvoju zelenih traka. Inicijativa „zelene trake” između Evropske unije i zapadnog Balkana ima za cilj da olakša prekograničnu logistiku i obezbedi nesmetan transport robe.

Potpredsednik vlade za upravljanje evropskim fondovima Atanas Pekanov pokrenuo je početkom februara projekat železnice do Srbije, kao deo evropskog koridora „Istok–zapad”. To će doprineti jačoj ekonomiji i čistijoj prirodi i doneće pogodnosti građanima. Ovom velikom evropskom investicijom poboljšaće se povezanost Bugarske sa zemljama centralne i zapadne Evrope i povećati konkurentnost železničkog saobraćaja. Vrednost ugovora o izgradnji je 275 miliona leva ili oko 141 milion evra.


Martin Georgiev, iz Ministarstva transporta, kaže da očekuje da će, kada projekat bude završen, biti data nova vizija bugarskom železničkom sektoru.

„Kada projekat bude realizovan, vreme putovanja između Sofije i Srbije biće znatno smanjeno. Biće izgrađena nova železnička stanica u  gradu Slivnica i nova prijemna zgrada u selu Petarč. Biće rekonstruisana i stanica u selu Aldomirovci. Planirano je i povećanje bezbednosti. Da bi se smanjila buka za one koji žive u krugu stanica, biće izgrađeni i objekti za zaštitu. Ovaj projekat ima status objekta od nacionalnog značaja”, objašnjava Georgiev.


Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR