Glas Javnosti

BUDUĆNOST ZOVE : Prijemni ispiti od 27. juna do 1. jula, navala na 2 fakulteta, prijava još sutra

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prijava kandidata za prijemne ispite traje još sutra, 25. juna,

Od 27. juna do 1. jula na Univerzitetu u Beogradu polagaće se prijemni ispiti za upis na fakultete, a ove godine kao i prethodnih, najveće interesovanje vlada za FON, ali i za Stomatološki fakultet, gde na 240 mesta do sada ima 535 prijavljenih kandidata.

- Za vreme prijemnih ispita biće vršena bezbednosna provera pre samog početka i predstavnici fakulteta će kontrolisati ulazak, odnosno moći će da uđu samo kandidati koji polažu prijemne ispite - naglasila je Grčić.

Veliko interesovanje i ove godine je za FON, gde je na 840 mesta prijavljeno 1.766 kandidata, kao i za Stomatološki gde se do sada beleži 535 prijavljenih na 240 mesta prenosi Telegraf


Student prodekan FON-a David Ković kaže da taj fakultet tradicionalno beleži rekorde u broju prijavljenih na oba studijska programa.
- FON i ove godine ima rekordan broj prijava, a s obzirom da smo dobili novu zgradu ove godine, nadam se da će to pomoći studentima jer su proširena mesta na oba smera - rekao je Ković.

Podsetio je da postoje dva modela kako se može upisati FON.

- Ili polagati samo matematiku ili matematiku i opštu informisanost. Ukoliko se kandidat odluči za drugu opciju, 60 odsto bodova nosi matematika, a 40 odsto opšta informisanost - rekao je Ković i dodao da se tradicionalno svake godine rade probni prijemni ispiti iz oba predmeta, gde kandidati mogu da se u oprobaju u zadacima.


Predsednik parlamenta Stomatolškog fakulteta Mladen Šiljković navodi da je velika zainteresovanost i za taj fakultet.

- Imamo 535 prijavljenih kandidata za dva dana upisa na 240 mesta. To je kvalitet koji ovaj fakultet uzdiže - rekao je Šiljković i dodao da je prijemni ispit na Stomatološkom fakultetu 30. juna i održava se na sedam nastavnih jedinica.

Ove godine Vlada Srbije na predlog Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija, donela je odluku da bude 40 mesta više za studente koji upisuju prvu godinu akademskih, integrisanih i strukovnih studija.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić rekla je danas za Tanjug da je ove godine obezbeđeno 18.098 budžetskih mesta za sve buduće brucoše.

- Za studente master studija na predlog SKONUS-a obezbeđeno je da studenti koji upisuju studije po programu afirmativnih mera, imaju 138 budžetskih mesta. Do sada nismo nikada imali budžetska mesta za master studije za ove studente koji upisuju programe po afirmativnim merama - istakla je Smiljanić.


Dodala je i da je za studente strukovnih studija koji upisuju master studije, obezbeđeno 119 budžetskih mesta, što je prvi put u našoj zemlji.

- I doktorandi imaju osam mesta više obezbeđenih ove godine, tako da novu školsku godinu od oktobra otpočinjemo sa znatno više budžetskih mesta - poručila je ona.

Preliminarne rang liste za upis na fakultete izaći će do 4. jula, a ceo proces upisa u prvom upisnom roku biće završen do 15. jula.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR