Glas Javnosti

BUDITE OPREZNI KAD KUPUJETE IGRAČKE: Otrov vreba sa Nindža kornjača, robota i Barbika!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Praznici pred nama i u doba pandemije sačuvali su običaj kupovine novogodišnjih i božićnih poklona. Najčešće se kupuju pokloni za decu a tu su igračke najtraženije. Ipak, tu moramo strogo obratiti pažnju, da igračke ne sadrže materijale toksične po decu ali i starije.

Nebrojeno mnogo istraživanja rađeno je na ovu temu i rezultati svih su slični - skoro polovina dečjih igračaka sadrži opasne hemikalije i kao takve su, verovali ili ne, jedan od najnebezbdnijih proizvoda na tržištu.

I nedavno objavljen Izveštaj o radu sistema Evropske komisije za sprečavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu, pokazuje da je najviše žalbi upravo na igračke.

Do istog zaključka došli su prošle godine i istraživači Alternative za bezbednije hemikalije – ALHem, koji su pokazali da je od 15 testiranih plastičnih igračaka čak sedam sadržalo opasne supstance – ftalate, koji se namerno stavljaju u plastiku da bi ona bila mekana i savitljiva.

- Ftalati su najopasniji kada govorimo o dečjim igračkama. To su organska jedinjenja i nalaze se na zvaničnoj listi opasnih po zdravlje ljudi. Oni su toksični i negativno utiču na reproduktivno zdravlje ljudi, dok kod dece prave haos u hornomskom sistemu, naročito kod baš male dece i tinejdžera - objašnjava hemičar Miloš Zdravković.

Poslednja istraživanja pokazala su da ftalati usporavaju razvoj govora i da utiču na to da devojčice ranije ulaze u pubertet.

Po evropskim i nacionalnim propisima, dozvoljena količina ftalata u igračkama je do 0,1 odsto, a u igračkama na našem tržištu nalazilo se od 5 do čak 31 odsto ftalata.

Zato bi pri kupovini poklona za praznike trebalo izbegavati plastične igračke koje na sebi imaju reciklažnu oznaku 3 (trougao u kojem se nalazi broj 3), jer ta oznaka znači da su napravljene od polivinil hlorida, tj. PVC plastike, i kod njih je najveća verovatnoća da sadrže ftalate. Od takve plastike su napravljene igračke za kupanje, mekane lutke, mekane lopte i konjići.

Takođe, trebalo bi izbegavati i igračke sa reciklažnom oznakom 7, jer je reč o predmetima od polikarbonata koji mogu sadržati bisfenol A (BPA), na čiju se štetnost već dugo upozorava. Bisfenol A sadrži estrogen koji može da poremeti ravnotežu ljudskih hormona. Neka istraživanja pokazuju da to može da bude uzrok oboljenja srca i krvotoka i da raste rizik od šećerne bolesti, dok kod male dece bisfenol A može da izazove poremećaj u razvoju.

Osim po jakom mirisu, opasne igračke možemo da prepoznamo po sintetičkim materijalima, skidanju boje sa površine i "lepljivim" delovima, koji se koriste kod čuvenih ljigavaca.

Kada kupujete igračke, da biste bili sigurni da su bezbedne, tražite na njima evropski znak usaglašenosti (CE) koja je garancija da je proizvod bezbedan.

I u Srbiji je ne tako davno usvojen novi Zakon o predmetima opšte upotrebe, koji pokriva i pitanje igračaka, i naš nacionalni znak usaglašenosti.

Ove oznake garantuju da je pre stavljanja igračke na tržište, proizvođač u obavezi da izvrši analizu opasnosti koje igračke mogu predstavljati u smislu hemijskih, fizičkih, mehaničkih, električnih opasnosti i opasnosti u vezi sa zapaljivošću, higijenom i radioaktivnošću, kao i da izvrši procenu moguće izloženosti tim opasnostima.

Osim toga, ako igračka na pakovanju ima naziv proizvođača, kontakt adresu i naziv uvoznika, veća je verovatnoća da će biti u skladu sa propisima. Kineske robne kuće, ulične tezge i pijaca su za izbegavanje kada govorimo o kupovini igračaka.

Takođe, na osnovu Zakona o hemikalijama imate pravo da pitate trgovca i dobijete odgovor da li igračka koju planirate da kupite sadrži u sebi opasnu hemikaliju.

I falsifikati poznatih igračaka najčešće nisu najbezbednija opcija. Ministartvo trgovina napravilo je vodič u kom objašnjava roditeljima na šta da obrate pažnju pri kupovini igračaka. Na prvom mestu je, naravno, cena. Ako je cena igračke niža od njene uobičajene tržišne cene, moguće je da je igračka krivotvorena

- Kvalitet krivotvorenih igračaka je često lošiji od originalnih igračaka. Razne komponente krivotvorenih igračka mogu biti loše spojene ili ušivene, boja im se lako skida ili su napravljene od materijala čiji sastav nije naznačen - stoji u vodiču Ministarstva.

Da bi smanjili svoje troškove, krivotvoritelji često štede na ambalaži. Krivotvoritelji pokušavaju da imitiraju ambalažu brenda i proizvoda koje kopiraju, ali je ona često veoma lošeg kvaliteta. Pažljivo pregledajte kvalitet štampanih slika na kutiji

Proizvođači krivotvorenih igračaka su često lica koja ne govore engleski jezik, tako da oznake na ambalaži obično sadrže pravopisne greške. Zato uvek pažljivo proverite da li na kutiji ima pravopisnih grešaka, a naročito u sitno štampanom tekstu.

Lutke - Lutke mogu da sadrže širok spektar opasnih hemikalija jer se proizvode od plastike, pliša, pune različitim materijalima, obučene su, imaju nakit ili sadrže elektronske komponente.

Punjene igračke - Ove igračke mogu biti plišane i punjene, kao što su plišane mede. Igračke sa dugačkom dlakom ili sintetičkim krznom mogu da sadrže u sebi alergene i opasne bromovane usporivače gorenja kao i vlakna koja deca mogu progutati.

Drvene igračke - One koje nisu bojene su obično potpuno bezbedne, međutim, neke drvene igračke mogu biti opasne. Drvene igračke koje su lepljene vrlo verovatno sadrže karcinogeni formaldehid. Roditelji treba da obrate pažnju na igračke koje su bojene ili lakirane jer mogu sadržati olovo ili druge toksične metale.

Plastične igračke - Meke plastične igračke kao što su sintetičke gumene igračke i igračke za naduvavanje, koje da bi bile savitljive moraju da sadrže ftalate (omekšivače), narušavaju rad hormonskog sistema. Igračke od čvrste plastike su bezbednije jer je manje verovatno da sadrže ftalate. S druge strane, one mogu ponekad sadržati toksične metale i druge opasne supstance.

Slikarski materijal i kozmetika - U ovu kategoriju spadaju bojice, olovke, boje za telo, plastelin, kozmetički preparati a ti proizvodi mogu sadržati parabene, olovo, formaldehid i ftalate.

Elektronske igračke - Ovo su igračke na baterije kao što su konzole za igranje, mobilni telefoni, elektronski automobili, vozovi i kompjuteri. Opasne su jer sadrže bromovane usporivače gorenja, a postoji i rizik od trovanja zbog potencijalnog curenja baterija.

(Glas javnosti/Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR