Glas Javnosti

BRUKA: Kakva GREŠKA na spomeniku herojima u Pranjanima! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Nedavno je u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeležena 76. godišnjica Operacije Halijard u kojoj je 1944. spaseno i izbavljeno više od 500 pilota i članova posada američkih aviona oborenih iznad Srbije.

Misija “Halijard” jedna je od najvećih akcija evakuacije oborenih savezničkih avijatičara u okupiranoj Evropi. Tokom Drugog svetskog rata u Jugoslaviji je spaseno više od 1.000 članova savezničke posade, od čega polovina na teritoriji Srbije, a ovo je izvela avijacija SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini, generala Dragoljuba Mihailovića

Vlada Srbije je izdvojila 25 miliona dinara Fondaciji “Halijard” za izgradnju spomenika u Pranjanima, a to je nastavak dotiranja, jer je prošle godine iz budžeta u istu svrhu dato skoro 17 miliona dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tom prilikom položio venac na spomen ploču na kojoj piše: “S verom u Boga, za kralja i otačbinu”. 

Neverovatno je što ni on nije obratio pažnju na tu veliku grešku, ali jesu pripadnici društvenih mreža koji su ismejali ovo.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR