Glas Javnosti

Broj Crnogoraca u Srbiji pao na 20.000

Društvo
Autor: Glas javnosti

Broj građana Srbije koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci pao je na 20.238, pokazuju podaci popisa koji je obavljen u oktobru prošle godine.

To je nastavak trenda pada koji traje već više od 30 godina. Na popisu 1981. godine u Srbiji je bilo 147.466 građana koji su se izjasnili kao Crnogorci (1,58 odsto).

U periodu od deset godina, broj je smanjen na 118.000, a na naredna četiri popisa brojka se dodatno smanjila na 69.000, 38.000, da bi sada iznosila 20.000, ili 0,3 odsto ukupnog broja stanovnika.


Ukupan broj građana Srbije se smanjuje iz popisa u popis, značajno se smanjuje i broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, ali je procenat pada broja Crnogoraca značajno veći.

Ni Crna Gora proteklih decenija nije adekvatno pomagala da nove generacije iseljenika u Srbiji sačuvaju svoj nacionalni identitet, jer je na dijasporu dominantno gledala kao na glasačko telo, smatra Miroslav Doderović

Ukupan broj građana Srbije 2002. godine iznosio je 7,5 miliona, pa je 2011. godine pao na 7,1 miliona a prošle godine je iznosio 6,6 miliona. Broj Srba je u ova tri popisa smanjivan sa 6,2 miliona, na 5,9 miliona, da bi sada iznosio 5,3 miliona.

Na temu smanjivanja broja nacionalnih Crnogoraca u Srbiji, profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću i demograf Miroslav Doderović i politikolog Vladimir Pavićević, koji je bio i poslanik u Skupštini Srbije od 2014. do 2016. godine, a zatim i predsednik Crnogorske stranke u Crnoj Gori, kažu da je nacionalno izjašnjavanje lično pitanje, ali i da kod dela Crnogoraca, prema rezultatima popisa i u Srbiji i u Crnoj Gori, zavisi i od političkih i socijalnih prilika.


Doderović navodi da je broj Crnogoraca u Srbiji 80. godina prošlog veka bio sedam puta veći, kada nacionalno izjašnjavanje u tadašnjoj Jugoslaviji nije bilo toliko bitno, a da je počeo značajno da se smanjuje od 90. godina. On navodi i da se najveći broj građana iz Crne Gore doselio u Srbiju nakon Drugog svetskog rata.

Glas javnosti/Vijesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR