Glas Javnosti

Brnabićka ne menja stav: Zabrana Podgorice je poliitčka odluka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Premijerka Ana Brnabić kaže da nema politike u odluci da je dovoljan jedan PSR test umesto da bi se asimptomatski pacijenti smatrali zdravim, te dodaje da ne vidi kako bi takva odluka mogla da donese političke poene ili da reši situaciju s Crnom Gorom.

Brnabić je u Ivanjici odgovarajući na pitanja novinara kazala da su i druge zemlje tokom Covid 19 menjale i usklađivale metodologiju, kao i da je jedan negativan PSR test standard i Svetske zdravstvene organizacije.

- To da je naša metodologija bila najkonzervativnija možete videti po brojevima. Jedan negativan PSR test je standard SZO i mi smo želeli da se uskladimo sa tim - kazala je premijerka.

Ističe da je to bio jedini razlog za donošenje te odluke i da ne vidi kako bi ta odluka mogla politički da donese bilo kakav poen ili kako bi rešila situaciju sa Crnom Gorom.

- Odluka Crne Gore je politička - naglašava Brnabić i dodaje da smatra da njihova odluka ne treba da se zasniva na broju zaraženih, već na nekim drugim stvarima koje su lakše proverljive.

 Pojašnjava da broj zaraženih može da bude nula ako testirate nula ljudi.

- Neverovatno je da neka zemlja kao reper uzme broj zaraženih, a ne na primer procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih jer bi onda Crna Gora rekla da je Srbija odlična i možete da dođete da smo mi sutradan prekinuli testiranje - kaže Brnabić.

Prema njenim rečima, u Srbiji je i danas opet oko 4.000 testiranih ljudi i procenat zaraženih je ispod dva odsto što pokazuje, ocenjuje, ozbiljnost Srbije.

- To pokazuje i da mi slušamo struku, a ne da donosimo političke odluke u borbi protiv Covid 19 - ističe Brnabić.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR