Glas Javnosti
posta

Brnabić: Svi će biti bezbedni tokom Evroprajda

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će svi biti bezbedni tokom održavanja Evroprajda, te da tokom protekle nedelje nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizovani u Beogradu.

"To je prava slika Beograda i Srbije i ono što oni jesu. Srbija je otvoreno i slobodno društvo u kojem su svi dobrodošli i to ćemo tek pokazati narednih godina", poručila je premijerka. 

Brnabić: Svi će biti bezbedni tokom Evroprajda

Na prijemu za strane diplomate u Palati "Srbija" povodom Nedelje Evroprajda, premijerka je istakla da Srbija nije organizovala Evroprajd zato što ju je neko ucenio da bi ostala na evropskom putu, već zbog Srbije, našeg naroda, zemlje i drušstva, kao i zbog dobrobiti celog regiona.

Zahvalila je stranim diplomatama, među kojima su bili izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i ambasador EU u Beogradu Manuel Žiofre, što su došli i naglasila da je ponosna što je mogla da ih ugosti.

"Ono što radimo u Srbiji je izuzetno važno, ne samo za mene, već i za moju zemlju i vladu, kao i za ceo region. Svi znamo da kada je Goran Miletić prijavio Beograd za Evroprajd, a ja pismom kao premijerka to podržala, da će biti teško, jer mora da bude teško kada sprovodite radikalne promene kao mi sada, promene na bolje. Ovo je prvi Evroprajd van Evropske ekonomske zone i prvi u Jugoistočnoj Evropi", poručila je premijerka.

Istakla je da se time pomeraju granice slobode i evropskih vrednosti i da je veoma ponosna zbog toga, uprkos svim poteškoćama koje su postojale.

"Znam da će sledeći Prajd biti održan na Malti, ali on će biti bez toliko događaja u poređenju sa ovim", istakla je Brnabić.

Ona kaže da su Goran Miletić i njegov tim, ona i njen tim, kao i svi ministri koji su bili na prijemu prošli mnogo toga zajedno, ali da je vredelo.

"Otvorili smo debatu koja je ekstremno važna za naše drušstvo, i ona ne bi bila moguća bez Evroprajda. Uz podršku EU, menjamo Srbiju makar malo na bolje, borba se nastavlja i borićemo se i dalje", rekla je Brnabić.

Istakla je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao nedavno istorijsku izjavu i da je prvi zvaničnik iz Srbije, ali i cele regije koji je rekao da je LGBT zajednica važan i vredan deo društva i da treba da imaju jednaka prava kao i drugi.

"On je rekao da su to naši prijatelji, rođaci, braća, sestre. Takođe je rekao da i on ima LGBT osobu u svojoj široj porodici i da on tu osobu ne bi menjao nizašta. To su izuzetno važne poruke poslate običnim ljudima u Srbiji i nadam se da će oni svoje rođake i prijatelje u LGBT zajednici tretirati bolje ubuduće i to je najvažnije", poručila je premijerka.

Evropski komesar za jednakost Helena Dali izjavila je da je jutros imala dobar razgovor sa Brnbabić o napretku koji Srbija ostvaruje u oblasti LGBT prava, prava manjina, kao i zajedničkom radu u unapređenju zakona u oblasti ljudskih prava, kako niko ne bi bio ostavljen i kako bi svaka osoba u Srbiji bila slobodna bez diskriminacije, i mogla da ostvari svoj puni potencijal.

"Mi nudimo svu stručnu pomoć. Drago mi je da smo svi dobrodošli u šetnji i da nam se garantuje bezbednost", rekla je Dali.

Prijemu u Palati "Srbija" prisustvovala je većina ambasadora iz zemalja članica EU, kao i ministri u Vladi Srbije Tanja Matić, Jadranka Joksimović, Siniša Mali, Gordana Čomić.

Prethodno je Evropska prajd asocijacija (EPOA) saopštila je da je premijerka Ana Brnabić objavila da će se šetnja u okviru Evroprajda najavljena za danas ODRŽATI!

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR