Glas Javnosti

BRNABIĆ: BEZ OBAVEZNE VAKCINACIJE ZA MEDICINARE, pohvalila Exit

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da restriktivne protivepidemijske mere nisu uvedene zato što bi njima bio trenutno smanjen procenat zaražavanja korona virusom, koji bi se ponovo povećao posle popuštanja tih mera, i da će umesto toga biti pojačana kampanja za vakcinaciju.

Brnabićeva je objasnila da će pandemija prestati na jedan od dva načina.

"Mi moramo da pričamo o ličnoj odgovornosti, građanskoj solidarnosti, o potrebi da se vakcinišemo, zato što će pandemija prestati ili kada postignemo kolektivni imunitet na način da se svi zarazimo ili na način da se svi vakcinišemo. Dakle, jedno od ta dva", poručila je premijerka.

Upitana zašto na sednici Kriznog štaba nisu donete nove mere, rekla da je da bi u tom slučaju svi pričali o restriktivnim merama, o tome da li kafići rade do 17.00 ili ne rade, a odmah kada bi popustili mere, ponovo bi se popeo broj novozaraženih i ponovo bi imali problem u bolnicama.

"Sa ovim brojevima (zaraženih) zahvaljujući vakcinaciji nemamo najtežu epidemiološku situaciju u bolnicama. Zahvaljujući vakcini imamo manji broj hospitalizovanih", kazala je Brnabić.

Brnabić je dodala i da neće biti uvedena obavezna vakcinacija protiv korona virusa za zdravstvene radnike, i da ostaje apel da se vakcinišu.

Prema njenim rečima, za zdravstvene radnike su u ovom trenutku obavezne samo tri vakcine, za koje takodje ne postoji 100-odstotni odziv, među kojima je i vakcina protiv gripa, kojom je "vakcinisano deset odsto zdravstvenih radnika".

Brnabić je rekla i da se "nije odustalo od kovid propusnica", ali da bi njihovo uvođenje nametnulo drugu temu, "da li se poštuju ili ne poštuju" mere, kao i da bi mnoge mlade motivisali da ih lažiraju, i to bi "postalo kul".

"U ovom trenutku ko hoće može, kao Exit, da kaže - ja hoću da budem odgovoran, može da se udje samo sa potvrdom o vakcinaciji ili PCR testom. Vi to možete da uradite, to je država dala kao mogućnost", kazala je Brnabić.

Papreno skupi lekovi

Što se tiče nabavke novih lekova, premijerka je navela da u ovom trenutku imamo jedan kontingent najnovijih lekova koji je došao i koji je kod nas na proveri, i da još dolaze novi lekovi. "O tome bolje da pričaju lekari, zato što ja samo znam da su stigli, znam da su katastrofalno skupi", istakla je premijerka.

"Sa ovim brojevima zahvaljujući vakcinaciji nemamo najtežu epidemijsku situaciju u bolnicama. Tada smo imali mnogo više hospitalizovanih. Mi vidimo učinak vakcinacije", rekla je premijerka. Kaže da mere ne mogu biti iste kada imate vakcinu i kada nemate vakcinu, "zato što to praktično znači da vi u vakcinu ne verujete".

"Mi danas pričamo samo i isključivo o vakcinaciji, zato što je vakcinacija jedini spas. To jeste lek koji mi imamo, velika prednost u odnosu na to kako je bilo u prethodnim talasima", istakla je Brnabićeva.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR