Glas Javnosti

БРДОВИТИ БАЛКАН: Ако вам кажемо да је преминуо ЧИКА ДРАГОЉУБ ЈОВАНОВИЋ можда вам ништа неће значити, али ако вам кажемо да је он ПОСЛЕДЊИ ЂАК који је ПРЕЖИВЕО СТРЕЉАЊЕ У ШУМАРИЦАМА?

Društvo
Autor: Глас јавности / Информер.рс / од 22.10.2018.

Само дан након годишњице најкрвавијег нацистичког злочина, када је у Крагујевцу стрељано око 7.000 цивила (међу којима је било и 270 деце), сазнали смо преминуо је један од ретких ђака који је преживео. Како је на Фејсбуку навео Дејан Ристић, Драгољуб Јовановић је имао 17 година када је био стрељан у Шумарицама.

"Пре свега неколико дана, тихо и достојанствено баш како је и живео, у Крагујевцу је у 94. години преминуо дивни чика Драгољуб Јовановић, један од ретких ђака који су преживели масовна стрељања у октобру 1941. године. Имао сам прилику да упознам чика Драгољуба и да са њим водим неколико за мене драгоцених, емотивних и веома потресних разговора", написао је Ристић и додао:

"У телу је имао чак 11 рана од метака. Био је тешко рањен. Био је на самрти. Нашла га је мајка, скоро на издисају. Тајно га је пренела у њихову кућу и, ангажовањем једног доброг лекара, неговала и опорављала у наредним месецима. Његове речи, када ми је описивао сам тренутак стрељања, као и када је доцније тог истог дана, налазећи се тешко рањен међ' лешевима невиних, зачуо глас своје мајке која га је тражила, памтићу до краја живота"

                                                         

Причу о томе како је Драгољуб преживео стрељање и о његовом животу вам преносимо о целости.

"Драгољуб се потпуно опоравио и часно поживео још пуних 77 година. У својој зрелој доби иницирао је изградњу Спомен-музеја ,,21. октобар" и био је његов први директор. Преминуо је свега два дана пре годишњице сопственог стрељања.

Чика Драгољуб је до свог последњег дана остао достојанствена и часна старина, једна од ретких преживелих жртава једног од најстрашнијих злочина.

Са урођеном племенитошћу деценијама је сведочио своју личну, као и трагедију својих другара.

И данас га памтим онаквог какав је био током наших сусрета - стамен, седе косе и бркова, племенит, благ и пажљив, достојанствен, без и најмање мржње према злочинцима. Часно је у себи носио трагедију Шумарица. Током тих сусрета учио ме је шта значи бити човек, племенит и брижан, јак и несебичан.

Знам да је чика Драгољуб сада поново са својим школским другарима који су у Крагујевцу и околини страдали 19, 20. и 21. октобра 1941. године. Знам да су сада коначно сви заједно и да скупа ходају стазама свог тако трагичног и нагло прекинутог детињства."

 

Глас јавности / Информер.рс / од 22.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR