Glas Javnosti
posta

BRAVO ZA SRPSKU PAMET! Srebro i tri bronze za mlade srpske informatičare

Društvo
Autor: Glas javnosti

Juniorska informatička reprezentacija Srbije osvojila je jednu srebrnu i tri bronzane medalje na 4. evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2020, u Tbilisiju, dok su u nezvaničnom ukupnom poretku srpski informatičari zauzeli peto mesto.

Srebrnu medalju je osvojio Filip Bojković iz beogradske Matematičke, dok su bronzu osvojili Vuk Doljanović i Jovan Milićev iz Matematičke gimnazije kao i Nemanja Majski iz somborske Osnovne škole “Dositej Obradović”, saopštilo je Društvo matematičara Srbije.

Na olimpijadi je učestvovalo 132 takmičara, iz 27 zemalja.

Članovi reprezentacije bili su i Filip Gojković iz Matematičke gimnazije i Jovan Nikolić iz lozničke Osnovne škole “Kadinjača”.

Na ovogodišnjem takmičenju, tokom dva dana takmičari su rešavali šest problemskih zadataka u programskim jezicima C++ i Java.

Takmičenje se odvijalo onlajn, dok je izazov bilo kreiranje multimedijalne učionice sa dve kamere, koje snimaju učionicu, i pojedinačnim kamerama koje snimaju lica svakog takmičara, ali i aktivnosti računara tokom četiri sata takmičenja svakog dana, kako takmičari ne bi prekršili veoma stroga pravila o regularnosti.

Takmičari su se takmičili pojedinačno, a svaku zemlju su zastupala jedan ili dva tima, sa ne više od četiri učenika.

Naši reprezentativci su odabrani na osnovu postignutih rezultata na Srpskoj informatičkoj olimpijadi.

Nastup mladih informatičara organizovale su stručne ekipe u računarskoj laboratoriji Matematičkog fakulteta uz podršku Obrazovnog centra Komtrejd i Gimnazije “Veljko Petrović” iz Sombora.

Stručni tim preprezentacije Srbije činili su: Vladimir Milenković kao vođa tima, Mladen Puzić, Miloš Arsić, Filip Marić, Vladimir Majski i Jelena Hadži-Purić.

Olimpijada je održana u glavnom gradu Gruzije, od 2. do 6. septembra.

 

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR