Glas Javnosti

BRAVO BEOGRADE! Beograd zvanični kandidat za organizaciju Međunarodne svetske izložbe (Expo) 2027

Društvo
Autor: Glas javnosti

Republika Srbija, grad Beograd - zvanični je kandidat za organizaciju Međunarodne svetske izložbe (Expo) 2027. godine sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve". To je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da ova izložba predstavlja događaj od nacionalnog značaja.
Prva prezentacija povodom kandidature Srbije održana je u junu mesecu ove godine u Parizu, tokom 170. zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (BIE). Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), čiji je zadatak da proceni kapacitete i mogućnosti Srbije, posetila je Srbiju tokom septembra meseca, prenosi portal Ekapija.

- Predstojeća veoma važna prezentacija naše kandidature održaće se 28. novembra, u Parizu, na 171. Generalnoj skupštini BIE. U okviru ove prezentacije na Skupštini govoriće ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić, gradski urbanista Marko Stojčić, i naši prestižni umetnici, zvezde domaćeg kulturnog neba - violinista svetskog glasa Stefan Milenković i glumački bard u evropskim okvirima - Miki Manojlović, uz specijalni pozdrav najvećeg sportiste i brend ambasadora Srbije, Novaka Đokovića, putem video uključenja - dodaje se.
U junu 2023. godine, po principu jedna zemlja - jedan glas, 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem će izabrati zemlju domaćina.

- Ukoliko budemo domaćini Expo 2027, očekujemo da će Beograd posetiti preko 2,6 miliona ljudi dok će ekonomski efekat iznositi 1,1 mlrd EUR, u smislu uticaja na turizam i druge industrijske grane - ističe se.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR