Glas Javnosti

Brankica Stanković odgovorila Konu: Zamena teza koja se ne dešava prvi put

Društvo
Autor: Glas javnosti

Brankica Stanković, odgovorna urednica emisije "Insajder", odgovorila je epidemiologu Predragu Konu nakon njegove izjave da je emisija ovog serijala "Kupoprodaja zdravlja" negativno uticala na poverenje ljudi u vakcinaciju.

- Dramatično je uticala emisija "Kupoprodaja zdravlja" "Insajdera". Posle te emisije novembra 2011. godine jasno se uočava pad vakcinacije kod Srba, gotovo kao i Vejtfildova studija o tome da MMR vakcina utiče na autizam. Potpuna lažna predstava uništila je višedecenijsko građeno poverenje u vakcinaciju, rekao je Kon.

Stanković je na ovo imala spreman odgovor:

- U serijalu "Kupoprodaja zdravlja" tema nije bila borba protiv vakcinacije, već mahinacije onih koji bi trebalo da se brinu o zdravlju, ali im je lični interes bio važniji. Ako je razotkrivanje takvog ponašanja urušilo poverenje u vakcinaciju, onda za to nije kriv "Insajder" već oni koji su se nezakonito i nehumano ponašali, rekla je Stankovićka, koja je potom dodala da Insajder "ne kalkuliše i ne vređa građane tvrdnjama da nečega čega nema - navodno ima, pa da to posle opravdavamo višim interesom".

- Nikada nismo osporavali vakcinu kao civilizacijsko dostignuće. Bavili smo se činjenicom da je SZO promenila definiciju pandemije mesec dana pre proglašenja panedmije "Svinjskog gripa” da bi države širom sveta imale opravdanje za hitne nabavke vakcine bez ikakve kontrole, preko posrednika i ne pitajući za cenu. Objavili smo brojne činjenice koje ukazuju na zloupotrebu prilikom nabavke vakcina u Srbiji 2009. godine  Podsećamo da je ubrzo posle proglašenja pandemije, nemački epidemilog Volfgang Vodarg, kao počasni član Skupštine Saveta Evrope, podneo predlog da Komisija odbora za zdravlje ispita da li je Svetska zdravstvena organizacija o pandemiji odlučivala pod uticajem farmako industrije", rekla je Brankica Stanković, a nakon čega je dodala:

- Tako, prvi put u istoriji 2009. godine, Savet Evrope pokreće istragu o tome zašto je SZO donela odluku o pandemiji. Izveštaj koji je usvojen u junu 2010., prošao je potpuno nezapaženo u celom svetu. Evropski parlamentarci su, međutim, između ostalog, prihvatili nalaz Komisije i izveštaj u kojem se osuđuje trošenje ogromnih svota javnog novca i osuđuje se ničim opravdano zastrašivanje i uznemiravanje javnosti, a za šta su, prema ovom izveštaju, krivi SZO, Evropska unija i vlade država Evrope. Komisija je utvrdila da postoji dugi niz dokaza da je SZO značajno precenila ozbiljnost pandemije, komisija je, takođe, ocenila da postoje veoma ozbiljni nedostaci u transparentnosti kada je donošenje odluka u pitanju što izaziva sumnju da su na odluke uticali predstavnici farmaceutske industrije, rekla je autorka Insajdera.

(Izvor: Blic, B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR