Glas Javnosti

Bolest “od 100 dana” dovodi sve više dece u domove zdravlja, najopasnija za bebe i malu decu

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je sve veći broj dece obolele od velikog kašlja, u narodu poznatijeg kao “bolest od 100 dana”. Prema zvaničnim podacima najviše je obelele dece uzrasta do 12 meseci, ali sve je više i školske dece od 10 do 14 godina.

– Sada je vreme respiratornih infekcija gde do izražaja dolazi veliki kašalj. To je kapljična infekcija i specifična je po tome što se lako i brzo širi. Osoba je takođe jako dugo zarazna – rekla je u “Jutro na Blicu” pulmolog Dragana Jovanović.

Dodaje da tokom dve nedelje kašalj postaje teži sa čestim epizodama zacenjivanja te da je bitno da se bolest pravovremeno dijagnostikuje i otpočne lečenje.

– Onda krene sa težim koji podrazumevaju uporni, zacenjujući kašalj. To je prilično prepoznatljivo kod dece. Onda dolazi do faze oporavka. Može trajati od tri do pet meseci – rekla je doktorka Jovanović.


Ona je istakla i da je pravovremena i kompletna vakcinacija u skladu sa Kalendarom imunizacije najefikasnija mera prevencije ove bolesti, a svako odlaganje vakcinacije povećava rizik od ekspozicije uzročniku i obolevanja.

– Nije slučajno što se sada pojavljuje više nego ranije, jer ljudi nemaju poverenja u vakcine. Posustala je redovna vakcinacija novorođenčadi. U 2023. svega je 91 odsto dece vakcinisano. Roditelji ne dovedu decu na vakcinaciju. Frapirajući podatak je da je svega 80 odsto vakcinisano po rođenju. Kada su u pitanju bebe i odojčad, one moraju bolnički da se leče, a mora se napomenuti da je smrtnost 1 odsto. Uglavnom kod odrasle populacije to nije toliki problem, ali kod dece je vitalni. Jako je važno vakcinisati decu petovalentnom vakcinom – kaže dr Jovanović. 

Lečenje

– Lečenje je jednostavno, antibioticima. Važno je odmah reagovati kod dece. Ono što je jako bitno je sama dijagnostika i prevencija – istakla je doktorka gostujući na “Blic” televiziji.

Invazija pacijenata svih uzrasta na ambulante i domove zdravlja širom Srbije, državne i privatne, počela je još sredinom decembra, a prema očekivanjima nastavila se, ubrzanim tempom, i početkom nove godine. Kako doktorka kaže, očekuje se još veći porast obolelih sa povrtkom dece u škole.

Glas javnosti /Z01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR