Glas Javnosti

BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE za Časni krst u Beogradu će biti održano na nekoliko lokacija, evo USLOVA ZA PRIJAVU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ako želite da se prijavite za plivanje, proverite koje uslove je neophodno ispuniti

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje, u Beogradu će se u petak održati na nekoliko lokacija, i to u Zemunu, Adi Ciganliji, Bečmenu, Zabrežju, Očagi i Grockoj.

Plivanje na Sava promenadi

Bogojavljensko plivanje na Sava promenadi počeće u 12 sati ispred restorana „Savanova”, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda, koja ovaj događaj organizuje sa Savezom pronalazača.

Učesnici ovog događaja biće pripadnici Vojske Srbije, gardisti, kulturno-umetnička društva iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, kao i mnogobrojna publika.

Posebna atrakcija koja će uveličati događaj biće ratni brod koji će ovim povodom od Ušća doploviti do Sava promenade.

Plivanje u Zemunu

Prazničnom službom u 9 časova u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog, a potom Litijom, koja će u 11.30 časova proći centralnim gradskim ulicama i plivanjem za Časni krst u Dunavu tačno u podne tradicionalno će u Zemunu biti proslavljen veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje.

Ova tradicionalna manifestacija održava se 27. put, u organizaciji Gradske opštine Zemun i Svebor Saveza Beograda, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Prijava plivača sa besplatnim lekarskim pregledom je 16. i 18. januara 2024. od 17.30 do 21 čas u Kancelariji za mlade Gradske opštine Zemun u Kosovskoj 9 u Zemunu.

Plivanje na Čukarici

Liturgijom, svečanom bogojavljenskom litijom i plivanjem za Časni krst i ove godine biće obeležen veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje na Čukarici.

Manifestaciju, koja se održava 26. put zaredom, organizuju Gradska opština Čukarica, Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu, Sportska organizacija Čukarica, Vojska RS, Žandarmerija, SVIBOR i JP “Ada Ciganlija”.

Sveta liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počeće u 8.30 časova, a litija polazi u 11 časova ispred hrama. U 12 časova prijavljeni plivači iz redova Vojske RS, Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva plivaće za Časni krst.

Glas javnosti / arhiva

foto: printscreen

Plivanje u Grockoj

Uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i hrama u Grockoj, opština je dobila veliku čast da organizuje i bude domaćin ovog velikog verskog događaja, saopšteno je iz informativne službe.

Oni pozivaju sve zainteresovane građane da se prijave za Tradicionalno nadmetanje za časni krst putem kontakt telefona: 0668064111 i 0668063264.

Zdravstveni pregledi plivača su u toku, svakog dana u Domu zdravlja Grocka.

Plivanje u Obrenovcu

U petak, 19. januara na hrišćanski praznik Bogojavljenje, na Savi kod Kajak kanu kluba ”Zabrežje”, biće održano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Plivanje za Časni krst počeće nakon litije, od 12 časova.

Plivanje u Lazarevcu

U organizaciji Crkvene opštine lazarevačke na jezeru Očaga u petak 19. januara 2024. godine sa početkom u 11.00 časova održaće se Bogojavljensko plivanje za časni krst.

Plivanje za Časni krst je u dužini od 33 metra. Pobedniku će pripasti Časni krst u trajno vlasništvo, a svim učesnicima će biti uručeni prigodni pokloni.

Svoje učešće zainteresovani plivači neophodno je da prijave najkasnije do srede 17. januara 2024. godine do 13 časova u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija (prodavnica sveća).

Pravo učešća imaju isključivo građani sa prebivalištem na teritoriji gradske opštine Lazarevac. Za sve učesnike obavezni su lekarski pregledi koji će se obaviti u Domu zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ u Lazarevcu.

Plivanje u Surčinu

U Bečmenskom jezeru, takođe, organizuje se plivanje za Časni krst. Vernici i učesnici okupljaju se u 9.30 časova u Hramu svetog Save u Bečmenu.

Nakon liturgije i osveštavanja bogojavljenske vodice biće organizovana litija, a potom će plivači, dvanaestu godinu zaredom, zaplivati na ovoj lokaciji za Časni krst tačno u podne.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR