Glas Javnosti

BOGATA SRPSKA ISTORIJA: Arheolozi u okolini Lebana otkrili 130 novih lokaliteta, 43 čak iz ranovizantijskog perioda

Društvo
Autor: Glas javnosti

Arheolozi su ove jeseni u okoloni Lebane otkrili 87 novih lokaliteta i evidentirali 130 lokaliteta za istražvanja, saopštio je Narodni muzej u Leskovcu.

Reč je kako se dodaje o spomenicima koji svedoče o nekoliko istorijskih epoha koje što pre treba zaštititi od divljih arheologa i arheo-amatera.

Čak 74 lokaliteta potiče iz Srednjeg veka, 19 iz praistorije, a 43 iz rimskog i ranovizantijskog perioda. Za pet lokaliteta nije bilo moguće odrediti kojoj epohi pripadaju.

U neposrednom kontaktu sa meštanima provereni svi lokaliteti u selima koji nisu obuhvaćeni ranijim istraživanjima, a u kojima su zabeleženi ostaci prošlosti u starijoj literaturi, kao i svi podaci o slučajnim pronalascima koje su poslali saradnici.

Izvršen je pregled terena i beleženje svih podataka koji ukazuju na mesta gde su eventualna nalazišta. Zabeleženi su podaci o izgledu lokaliteta, kojim će se na topografskoj karti i precizno locirati položaj. 

Kako se napominjem ukoliko se skoro ne preduzmu odgovarajuće radnje, preti opasnost da stručnjake na terenu neće imati ko da uputi ili odvede do tih lokaliteta. To pre svega koristi divljim arheolozima i arheoamaterima koji ih uništavaju.

Zbog toga bi prisustvo službenih lica iz nadležne muzejske institucije imalo i preventivni karakter. 

Projektni tim su činili arheolozi: kustos Vladimir Stojanović koji rukovodilac projekta, muzejski savetnik Julijana Pešić, muzejski savetnik Smilja Jović i viši kustos Vladimir Stevanović.

Isti tim je 2018. godine dobio nagradu "Mihailo Valtrović" Muzejskog društva Srbije kao najbolji stručni tim u Srbiji.

BONUS VIDEO: Vesna Rivas ispričala psihoterapeutu šokantne detalje o svom životu…

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR