Glas Javnosti

БОГАТ РОД ГРОЖЂА КОД ПРИЈЕДОРА: Ракију пече свако, али направити вино, е то је већ наука

Društvo
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 10.10.2018.

Обрано грожђе у једном од највећих поткозарских винограда код Приједора.

КОЗАРА и Поткозарје, одувек познато по узгоју шљиве, крушке и јабуке и по производњи висококвалитетних природних ракија, шљивовице, виљамовке и јабуковаче, све је чувеније и као плодно тло за родне винограде, каквих има само на југу Српске.

 
Доказ за то је виноград породице Јаћимовић из Средње Омарске код Приједора, који су браћа Мирко и Горан, уз помоћ оца Недељка, засадили пре 11 година. Ових дана, на падини, којом се пружа уредно одржавани виноград, завршена је берба. Као и сваке године, брало се уз дружење, покоју песму, тежачку храну и капљицу, а већином уз помоћ родбине и пријатеља.

Најпоноснији је времешни домаћин Недељко, који је био међу настаријим берачима и велики заљубљеник у вина. Ту своју љубав, пренео је и на синове.

А све је почело када су синови, мало-помало, уложили капитал зарађен у Аустрији и засадили виноград, како кажу, за своју душу. Ускоро је ту, на породичном имању, “никао” и вински подрум, укопан у земљу, у лепоти поткозарске падине.

- Ове године обилне кише, нису ишле наруку узгоју винове лозе. Ипак, род неће подбацити, па смо обрали род од око четири тоне грожђа. Тачније, на једном хектару земљишта имали смо две тоне белог и две тоне црног грожђа - каже Горан Јаћимовић.

 
АУСТРИЈСКА ТЕХНОЛОГИЈА

ТАКО Јаћимовићи у свом малом рају одавно већ производе домаће црно и бело вино по аустријској технологији. Квалитет је неупитан, јер у литри поткозарског вина, како кажу, има један чак читав чокот грожђа.

Ракију пече свако, али направити вино, е то је већ наука, а ми га правимо себи - каже Мирко Јаћимовић.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 10.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR