Glas Javnosti

BIZARNO! ŽIVE DECENIJAMA NA RAČUN MRTVOG ČLANA PORODICE: Porodica pokojnika 21 godinu podizala njegovu socijalnu pomoć

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija ima rekordera u isplaćivanju socijalne pomoći među 1.134 preminula korisnika!

Resorni ministar Nikola Selaković rekao je da je porodica tog preminulog korisnika primala njegovu socijalnu pomoć čak od 2001. godine.

- Dodatak za tuđu negu i pomoć isplaćivan je za 4.427 pokojnika - rekao je Selaković i naglasio da se preduzimaju mere da se sve "istera na čistac" i kazni onaj ko nije na vreme prijavio smrt nekog lica.

Naveo je da se registar Socijalna karta primenjuje u punoj meri u skoro 80 odsto centara za socijalni rad i lokalnih samouprava u Srbiji. Od socijalnih karata očekuje se pravednija raspodela socijalne pomoći i da je dobiju najugroženiji, a da im put do tog prava bude lakši i jednostavniji.

Istakao je da je registar omogućio otkrivanje mnogih nepravilnosti u pružanju socijalnih usluga. Tako je novčana socijalna pomoć donedavno uplaćivana za 1.134 preminule osobe i to nekima čak duži niz godina.

- Mislim da imamo rekord da je od 2001. godine jednom licu isplaćivana socijalna pomoć. Kada su u pitanju korisnici prava tuđe nege tu je 4.427, a kad je u pitanju usluga smeštaja čak 308 lica. Procena je da se šteta koja je pričinjena budžetu meri desetinama, a neko kaže i stotinama miliona dinara - naglašava ministar.



Navodi da se preduzimaju sve mere i radnje da bi se, kako je rekao, sve isteralo na čistac i kaznio onaj ko ih je sprovodio, odnosno ko nije na vreme prijavio smrt nekog lica.

Posebno ističe da Registar ima mogućnost da im pošalje obaveštenje kada neki korisnik ima pravo, a da ga nije ostvario ni podneo zahtev.

- U velikom broju slučajeva imamo situacije da primaoci novčane socijalne pomoći nisu podneli zahtev za ostvarivanje prava na dečji dodatak ili kada je u pitanju porodična odnosno dečja zaštita na dodatak po osnovu Zakona o finansijskoj pomoći porodicama s decom. Onda ih obaveštavamo o tome - navodi Selaković.

Takođe, dodaje da postoje i druge situacije, naročito kada je neko lice primalo socijalnu pomoć, a onda se zaposlilo i uvećalo svoje prihode. Takvih je bilo 22.590 slučajeva, a obaveštenja o tome su stigla u registar.

KOJE SU SVE VRSTE POMOĆI PROPISANE

Jedan od problema je i iznos novčane socijalne pomoći koji sada iznosi 10.385 dinara za jednu osobu. Selaković kaže da taj iznos nije dovoljan da se preživi, ali da to nije jedini iznos i da postoje i druga socijalna davanja.

- Novčana socijalna pomoć jeste vrsta davanja koju ne ostvaruje samo jedno lice već u određenom procentu na osnovni iznos ostvaruju i drugi članovi domaćinstva. Ukoliko je reč o licima koja nemaju radnu sposobnost ostvaruje se pravo na uvećanu novčanu socijalnu pomoć. U najvećem broju slučajeva, lica koja su primaoci pomoći ne primaju samo tu vrstu pomoći već i još nešto - objasnio je ministar.

To znači da osobe koje su teški invalidi primaju i dodatak za pomoć i negu drugog lica, a postoje i vrste jednokratne pomoći koje se isplaćuju na godišnjem nivou i dodeljuju od strane lokalnih samouprava, preko centara za socijalni rad.

Kroz usluge geronto-domaćica, ličnog pratioca, odnosno asistenta se dopunjuje pomoć takvim porodicama.

- Ako imate situaciju da su primaoci socijalne novčane pomoći čak i radno sposobni, a Srbija je zemlja kojoj je potrebno sve više radne snage, onda naš zadatak ne treba da bude da gledamo samo kako da povećamo ovaj iznos već i kako da zaposlimo te ljude - zaključio je Selaković.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR