Glas Javnosti

BIVŠI MUŽ NE PLAĆA ALIMENTACIJU A HOĆE DA OSTAVI PORODICU BEZ KROVA NAD GLAVOM: Izvršitelji je izbacuju iz stana zbog 5000 evra!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Izvršitelji prete novosađanki Snežani Švonji i njenoj maloletnoj kćerki prodajom stana od 72 kvadrata u vrednosti od 70.000 evra, zbog duga od 5.000 evra. A kako se navodi dug potražuje Snežanin bivši suprug Stevan Slijepčević koji joj na konto alimentacije, duguje skoro 400.000 dinara.

Snežana i ćerka uskoro mogu ostati bez jedinog krova nad glavom, a to što Slijepčević ne poštuje pravosnažne presude kojima je obavezan da izdržava sopstveno dete izgleda da su uspešno izbegnute.

-Za dug od skoro 5.000 evra određen je na prodaju trosoban stan površine 72 kvadratnih metara, jedini krov nad glavom Snežane i njene ćerke. Na ovaj način izvršitelj krši načelo srazmere koje jasno kaže da sredstvo namirenja mora biti u srazmeri sa dugom. Snežanin slučaj, nažalost nije usamljen- kažu iz udruženja  Združena akcija “Krov nad glavom”,  ističući da su “dupli standardi izvršiteljske prakse ovde su sasvim jasni i tome se mora stati na put”.

Snežana je izgubila spor s bivšim mužem, koji ju je nakon razvoda tužio za troškove ulaganja i renoviranje stana. Prema njenim rečima, Slijepčević je profesionalni moler, a “ulaganja” su podrazumevala radove koje je sam izvodio u stanu na Podbari, koji je u njenom vlasništvu i u kom su tada zajedno živeli. Nakon neugodnog razvoda, u kom je, pema rečima Snežane, Slijepčevića čak i prijavljivala zbog nasilja u porodici, usledili su konstantni sudski sporovi među bivšim supružnicima.

-Istovremeno dok se protiv njega vodio sudski postupak zbog nasilja u porodici, sud je u drugom postupku dosudio da sam u obavezi da mu nadoknadim dug. Time je pravo na bezbednost mene i mog deteta stavljena u drugi plan- kaže Snežana, napominjući da je njen bivši suprug u međuvremenu pravosnažno osuđen i zbog nasilja nad njom.

Po drugim pravosnažnim presudama, Slijepčević je obavezan da na konto alimentacije plaća 12.000 dinara mesečno. Prema rečima njegove bivše supruge, od 2012., od kada su u sporu, pa do danas, ukuno je platio nešto više od 200.000. I to je, tvrdi Svetlana, plaćao tek nakon što bi ona pokrenula postupak.

-Do sada duguje oko 400.000 dinara. Ćerku nije video skoro pet godina, a sad želi i da je ostavi bez krova nad glavom. Ja sam ranije predlagala da “prebijemo” dug, kako ne bi smo došli u ovu apsurdnu situaciju, ali je on to odbio- kaže Snežana, koja je uz to i nezaposlena.

Na njen stan je za sada izvršitelj stavio javnu zabeležbu, kako bi je onemogućili da ga proda ili prepiše. Sledeći korak je, ukoliko Snežana ne isplati dug, licitacija. Iz Krova nad glavom najavljuju da će zbog ovog konkretnog slučaja tražiti pokretanje disciplinskog postupka protiv izvršitelja.

-Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, ukoliko dođe do nesrazmere, javni izvršitelj bi trebalo da promeni sredstvo i predmet izvršenja po službenoj dužnosti, te da se određivanje sredstava i predmeta izvršenja kojim je ozbiljno narušeno načelo srazmere smatra težom disciplinskom povredom. Prvo ćemo podneti disciplinsku prijavu Komori izvršitelja, ali i Ministarstvu pravdu i tražićemo odlaganje izvršenja- kažu iz Združene akcije “Krov nad glavom”.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR