Glas Javnosti

Bivši ministar Šarčević u odbrani da je lobista stranih izdavača OPTUŽIO ZAVOD ZA UDŽBENIKE DA NE ZNAJU DA RADE SVOJ POSAO!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon dramatičnog apela Srpske akademije nauka i umetnosti da nebrigom nadležnih preti nestajanje Zavoda za udžbenike zbog katastrofalnog uticaja stranaca danas se, preko dnevnog  lista Politika, javnosti obratio bivši ministar prosvete, Mladen Šarčević, gde je teškim rečima  zaposlene u nacionalnim izdavaču pozvao da se “uljudno ponašaju i izbore za mesto u tržišnoj utakmici”.

Od izvora Glasa javnosti iz Zavoda za udžbenike saznejemo da nisu iznenađeni njegovim izjavama, sem da može da izgovori toliko puno neistina na tako malom prostoru.

Da bi bolje razumeli, ovu priču, prenećemo prvo bitne stavke koje bivši ministar prosvete a sadašnji savetnik predesnika i premijerke, Mladen Šarčević, zamera našem nacionalnom izdavaču.

-Jedini lek za Zavod za udžbenike je da počnu da se uljudno ponašaju, ulažu sredstva u razvoj na tržištu i boje recenzente, ali i konačno se zapitaju zašto najkvalitetniji autori neće da pišu za njih. Oni su van domašaja Ministarstva prosvete i ne treba nikakvu pomoć da traže, već moraju da se izbore na svoje mesto u slobodnoj tržišnoj utakmici, rekao je, u uvodnom delu izjave Politici,Mladen Šarčević.

Od sagovornika Glasa javnosti potražili smo prvo komentar na ove reči bivšeg ministra prosvete.

-Za vreme ministrovanja Mladena Šarčevića iz Ministarstva prosvete u škole su stizali katalozi gde se preporučuju udžbenici nemačkog izdavača “Klet” i firmi bliske njima, a sada se on poziva na tržišnu utrakmicu. Ako je procena da trište udžbenika u Srbiji iznosi oko 120 miliona evra godišnje a onda sumnjivim lobiranjem nemački “Klet” dobije  70 posto toga kolača, nije jasno o  kakvom slobodnom tržištu on govori. Naravno da nije samo reč o novcu, jer je šteta koju strani izadavači prave našem nacionalnom obrazovanju mnogo opasnija i višestruka, objašnjava naš izvor i citira deo nedavne izjave prof. dr Milivoja Pavlovića, predsednika njihovog Nadzornog odbora: 

- O tome svedoče povremene medijske afere o incidentima s pojedinim udžbenicima i lekcijama – od izbacivanja Desanke Maksimović do grubog (u osnovi pogrešnog) tretiranja pisaca s dvojnom nacionalnom pripadnošću, poput Vladana Desnice, dubrovačke književnosti i sl. Na delu su i relikti „jevropejskih“ pretenzija, ali ne onako kako ih je Vuk zamišljao“. O grubim greškama u udžbenicima istorije i geografije i uznemirenja najšire javnosti  svakodnevno čitamo u medijima i na društvenim mrežama. Materijalne greške poput: „danak u krvi - dobra prilika za napredovanje u karijeri“, ili predstavljanje NATO alijansje kao "vojne zajednice čiji je cilj rešavanje sporova između zaraćenih strana", navodi se u Pavlovićevoj izjavi.   

I na ovu izjavu osvrnuo se bivši ministar prosvete u izjavi za Poloitiku, a na kom akademskom nivou je to uradio, procenite sami:

-A Milivoja Pavlovića odavno znam, nije on toliko ozbiljan igrač, nema gde nije bio, govori u ime Zavoda jer je u Upravnom odboru! Nema potreba da podseća da kad sam 2016. godine  došao na čelo Ministarstva prosvete prekinuta aktivnost radne grupe po nalogu Agencije za borbu protiv korupcije koja je ispitivala kako se nabavljaju udžbenici u školama, jer je nemoguće da prosvetni inspektori utvrde da direktori uzimaju novac od izdavača, ako nemaju doušnike koji će to da potvrde, objašnjava Šarčević za Politiku, iz kućne izolacije gde se oporavlja od posledica kovida 19.

Ovaj deo izjave kao da je posebno iziritirao zaposlene u Zavodu za udžbenike:

- Šarčević kao da hvali što je prekunio rad grupe koja je po nalogu Agencije za borbu protiv korupcije  ispitivala kriminalne radnje u nabavci udžbenika, a sve jer njegovi prosvetni  inspektori, bože moj, nemaju doušnike! Pa, u Vladi je sedeo često pored ministra policije, ako on već nije imao bolje kadrove.  Ipak, na kraju izjave Politici se nalazi jedna još ozbiljnija neistina, kako su oni navodno obezbedili da Zavod, kao već godinama, dobija nekih  dva posto prometa od stranih izdavača jer oni nemaju interes, jer to samo pravi velike gubitke, da štampaju  udžbenike za nacionalne manjine, srednje stručne škole ili đake sa hendikepom. A istina je da je to samo jedno mrtvo slovo na papiru i da Zavod nikad ni dinara nije video od tog novca koji su  kao “morali” da uplate strani izdavači. I time se služi bivši ministar u svojim izjavama za javnost, rezgnirano priča naš izvor iz nacionalng Zavoda za udžbenike, i zaokružuje svoju priču nekom vrstom zaključka:

 - Da se razumemo, a to i nije teško, ako ima dobre volje. Znači, pitanje Zavoda za udžbenike je jedno od strateških pitanja celokupnog našeg društvenog sistema. Mi nastojimo da najpre rešimo načelni problem, a to je - statusno pitanje Zavoda. SANU je u saopštenju sugerisala da je neophodno donošenje Zakona o Zavodu za udžbenike, sa čim se mi u potpunosti slažemo. Posle tog prvog koraka, trebalo bi izmeniti sadašnje haotično stanje na tržištu školske literature donošenjem novog Zakona o udžbenicima kojim će se bitno zaoštriti uslovi i procedure za objavljivanje knjiga koje ulaze u školsku upotrebu, ukratko sublimira svoju priču izvor Glas  javnosti iz Zavoda za udžbenike.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR