Glas Javnosti

BIO JE JEDNO OD 12.000 DECE KOJU JE SPASILA DIANA BUDISAVLJEVIĆ: Srpska novinarka otkrila da je ON posle bio taj koji je spasavao živote!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Svetska televizijska premijera filma "Dara iz Jasenovca" prikazana je u subotu uveče, a oni koji su ga pogledali ispred svojih malih ekrana nisu mogli da sakriju suze i emocije. Međutim jedan komentar, novinarke Nine Kolundžije, privukao je posebnu pažnju.

Ona je otkrila da je Diana Budisavljević spasila dečaka koji je kasnije kao lekar učinio dobra dela.

-Među decom koje je Diana Budisavljević spasila je i dr Milutin Vučkovac koji je porodio moju mamu i spasao živote i njoj i meni 2. decembra 1984- poručila je Nina na svom Tviter profilu.

Diana Budisavljević je humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasila 15.336 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Deca koju je pokušavala da spase, su bila uglavnom srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i bosanskih sela. Ova akcija je bila jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svetskom ratu. Umrlo je 3.254 dece, tokom spasavanja ili odmah po napuštanju logora, iscrpljeno torturom, glađu i bolešću, dok je više od 12.000 izbavljene dece preživelo rat.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR