Glas Javnosti

BILJKA KOJA DONOSI ZARADU OD 50.000 EVRA: Početno ulaganje je MINIMALNO, raste veoma BRZO, a ovako se UZGAJA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kod nas su se nedavno pojavile prve plantaže brzorastućeg drveta, koje postaje sve popularnije, zato što se odmah isplati uzgajivačima i može da im donese odličnu zaradu. Biljka se zove paulovnija, a njene sadnice, kojima je potrebno jako malo vremena da počnu da napreduju, mogu da se nabave po veoma pristupačnim cenama.

Naime, ova brzorastuća biljka donosi brzu zaradu od čak 50.000 evra, a najviše se uzgaja u Šumadiji, naročito u okolini Kragujevca.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by CrstnSck (@_exoticplants_)

Milorad Cvetović iz Kruševca, koji ima plantažu ove biljke, kaže da zarada može da bude ozbiljna, a početno ulaganje nije veliko. Prema njegovim rečima, u posao je ušao zato što je čuo da je ovo drvo veoma traženo u svetu, a da u Srbiji nije dvoljno zastupljeno.

"Od uzgajanja ovog brzorastućeg drveta poreklom iz Kine može lepo da se živi. Jedan hektar, za četiri godine može da donese zaradu i do 50.000 evra. Kasnije je to i više, kada dovoljno poraste da može da se koristi za druge namene, osim ogreva. Početna ulaganja su mala, a možete zaraditi do 25 puta za nekih sedam godina kada drvo može dostigne obim da se prodaje kao oblovina", kaže Milorad za "Mondo".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by daniel wasner paulownia (@wasnerdaniel_paulownia)

On objašnjava da je retka pojava da se od neke vrste drveta koje nije odranije prisutno na našem tržištu sada prave plantaže, ali da je to postao slučaj sa paulovnijom.

"Sadnice su mi stigle od drugih uzgajivača koji se bave i rasađivanjem paulovnije. Ranije ih nije bilo u Srbiji ali su se sada proširili. Drvo može da se sadi na njivama najviše do 1.200 metara nadmorske visine, tokom cele godine. Može da se seče najmanje deset puta i da opet naraste stablo. Za samo deceniju dostigne visinu od 18 metara", objašnjava Milorad.

Drvo se otkupljuje za najrazličitije namene, od ogreva do proizvodnje drvenih predmeta.

"Ovo drvo najviše se koristi za ogrev i biomasu, jer je kalorijska vrednost kubika paulovnije ravna jednom kubiku mrkog uglja. Prodaje se i za tehničku građu za nameštaj, brodove i jahte, muzičke instrumente i druge predmete. Lišće se koristi kao stočna hrana, a od biljne mase se pravi pelet, tako da je drvo potpuno iskorišćeno", kaže on za pomenuti portal.

Glavna prednost ovog drveta u odnosu na hrast, jeste brzina kojom raste. To, naravno, ubrzava i zaradu, kaže Milorad.

"Zarada od paulovnije je sigurna, ali svakako zavisi i od budućeg tržišta. Paulovnija se ubraja u grupu komercijalnih šuma, koje rastu brzo, mnogo pre tradicionalnih hrastova i bukvi. Za kubni metar bukove građe potrebno je 50 do 60 godina, dok je kubik paulovnije spreman već posle osam do deset godina", kaže on.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR