Glas Javnosti

BILJANA PLAVŠIĆ TUŽNA ZBOG PRESUDE MLADIĆU: 'Ratko je bio VOJNIK PROFESIONALAC a u Srebrenici nije bilo GENOCIDA'!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić kaže da je veoma teško podnela potvrdu doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću i smatra da Mladić takvu kaznu nije zaslužio.

Plavšićeva u ispovesti za Srpski telegraf kaže da nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, kojeg je upoznavala i tokom rata u BiH, poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čoveka jer je štitio civile, bez obzira na versku i nacionalnu opredeljenost.

- Žao mi je. Jako mi je žao što je Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju. Ratko Mladić nema veze s onim što se desilo u Srebrenici. Nema veze sa genocidom. Genocid je ono što se desilo Srbima 1941. Ne poričem da se u Srebrenici desio zločin, ali ono nije bio genocid - kaže na početku razgovora Biljana Plavšić.

Uprkos istini, nije, kako navodi, očekivala drugačiju presudu:

- Bila je očekivana. I ja sam 11 godina provela u Haškom tribunalu i znam kako sve to funkcioniše. Nažalost, nije bilo ni trunke nade da će biti drugačije. Haški tribunal je politikantska institucija.

Priseća se da je Mladića upoznala i s njim sarađivala u, kako opisuje, teškim vremenima i groznim okolnostima:

- Bio je rat u BiH. I zato, kada bi se sve vojskovođe sveta okupile i tražile istinu u njegovom slučaju, oni bi profesionalno morali njega da zaštite. Osuđen je zato što je branio narod. Bio je vojnik, profesionalac. Bila sam na frontu. Obilazila vojnike, povređene, osakaćene... Takvog borca nisam upoznala. Kao profesionalca ću ga uvek poštovati.

Nije razlikovao ljude po veri i nacionalnosti, navodi Plavšićeva, već je, naprotiv, štitio sve civile.

- Nije delio ljude na Hrvate, muslimane, Srbe. Za njega su ljudi bili ljudi. Evo, niko u Sarajevu mi ne bi verovao kada bih ispričala jedan ratni događaj koji to oslikava. Ali istine radi - na jednom sastanku razgovaralo se o strateškoj tački do koje bi trebalo da dođe vojska. A tom području najviše muslimana živi. Ratko kaže: "Nemamo dovoljno snage, a i da imamo, mnogo civila, žena, dece bi izginulo." Svi se se zgledali, a neko je kazao: "Pa tamo su većinom muslimani." A on je odbrusio: "Pa ja govorim o ženama i deci, a ne o muslimanima, Hrvatima, Srbima!" Izuzetno je poštovao žene. To je moje iskustvo. Cenim ga, između ostalog, i zato kao čoveka - zaključuje kroz plač Bijana Plavšić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR