Glas Javnosti

BICIKLOM OBIŠAO 25 MANASTIRA I 60 CRKAVA: Dragan Šibalić za tri nedelje prešao 1.000 kilometara na hodočašću po Kosovu i Metohiji

Društvo
Autor: Glas javnosti/Kurir

Dragan Šibalić iz Kraljeva je svojoj zbirci biciklističkih rekorda dodao još jedan. Na hodočašću po svetoj srpskoj zemlji – Kosovu i Metohiji obišao je brojna sela i gradove, crkve i manastire, podržao srpski narod da opstane, a za 21 dan prešao je 1.000 kilometara.

- Posle 21 dan i oko 1000 pređenih kilometara biciklom, sinoć sam se zaustavio u manastiru Crna Reka. Prespavao sam ispod moštiju Svetog Petra Koriškog i tako uspešno završio hodočašće Svetom srpskom zemljom – Kosovom i Metohijom, kolevkom srpske istorije i kulture - kaže Šibalić.

Kako kaže, iz dana u dan doživljavao je nešto neprocenjivo, uzvišeno i nezaboravno.

- Ovim duhovnim putovanjem kroz vekove stopama naših slavnih predaka, vitezova i svetitelja obišao sam 25 manastira i 60 crkava, kao i veliki broj sela i mesta u kojima su ostali da žive naši ljudi. Pravi čuvari srpstva i pravoslavlja na ovim prostorima. Budućnost im je neizvesna, bez neke velike perspektive, ali sa verom u Boga nadaju se boljem sutra.

Manastir Crna reka

Kraljevčanin ovo hodočašće u svakom smislu smatra vrednijim od onog putovanja do Japana. Prevashodno je želeo da se duhovno uzdigne i mentalno ojača, ali i da da podršku našim ljudima koji žive, bore se i opstaju uprkos teškim vremenima. Takođe i podstrek da se sloboda ponovo osvoji.

- I želeo bih da se zahvalim sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve, ali i svim dobronamernim ljudima koje sam sretao, a koji su mi u svakom trenutku bili pri ruci i pomagali, pa bilo to i sa običnom toplom reči podrške da ovo hodočašće uspešno završim. Još da dodam i stihove kraljevačkog pesnika Milenka Milića koga sam slučajno sreo u manastiru Svetih Arhangela:

„ Ja sam iz onog kraja Tamo gde nas vera spaja Tamo gde su naši pretci Manastiri, crkve, sveci... Tamo sam iz onog kraja Gde nas krst sa nebom spaja Tamo gde su naši pretci U amanet srpskoj deci Ostavili svoju avliju, Kosovo i Metohiju...."

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Брука бре u 31.01.2023 21:34:38 h
     0 
па супер је што криминалац изађе из затвора и крене да обилази манастире представљајући се као витез а овамо упуцао директора гимназије и робијао 10 година, онда се шврћкао по свету туђим парама на бициклу, а успут шверцовао дрогу преко граница и заглавио опет ћузу само у Мађарској 5 година и сад ће опет кримоси и нарко мафија да га донирају да преноси дрогу по целом свету. е моји новинари мало боље урадите домаћи, разумем да вас притискају из крими кругова али ипак.