Glas Javnosti

BEZBEDNOST HRANE: Pre upotrebe obavezno pogledajte datum, ovde leži zamka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Znamo da su arheolozi u egipatskim piramidama pronašli posude s medom stare 3000 godina i med je bio savršeno jestiv.

Mnogo je namirnica koje ne smemo koristiti posle isteka roka trajanja, ali isto tako ima i onih namirnica koje možemo sasvim slobodno koristiti i posle datuma koji je naznačen na pakovanju. Med može da se kristalizuje ili promeni boju, ali ne i da se pokvari. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se kristalizuje, možete i dalje normalno da nastavite da ga koristite - piše Agroinfo.rs.

Med ima izuzetnu hemijsku strukturu koja ne dozvoljava širenje bakterija. Njegove idealne karakteristike kao što je nizak udeo vode i visok nivo šećera, sprečavaju rast bakterija.

Pravilnik o deklarisanju i označavanju hrane bliže objašnjava upotrebu reči pisanih za određivanje roka trajanja hrane: "upotrebljivo do" i "najbolje upotrebiti do". Kupci neretko imaju dilemu koja je razlika između ova dva termina. Inspektori objašnjavaju da je razlika u vrsti namirnica na kojima se nalaze, jer se za lako kvarljive proizvode navodi termin "upotrebljivo do", dok se za ostale koristi "najbolje upotrebiti do". Bez obzira na natpis koji je naveden, hrana se ne sme naći na policama u trgovinama posle datuma koji je označen.

Ali postavlja se pitanje zašto oda na kesici meda piše NAJBOLJE UPOTREBITI DO – što označava  namirnicu koja ima znatno duži rok trajanja od hrane označene rečima "upotrebljivo do" i kod kojih ova oznaka roka trajanja označava da hrana zadržava svoja karakteristična svojstva pri odgovarajućem načinu čuvanja i skladištenja. 
medddddd (1) 
Dešava se da se u prometu ova hrana nalazi u ponudi potrošačima iako je prošao datum označen rečima "najbolje upotrebiti do" ili "najbolje upotrebiti do kraja" što svakako predstavlja prekršaj u odnosu na važeći Zakon o bezbednosti hrane i propisana pravila označavanja hrane u prometu, te se kao takva ova hrana mora povući iz prometa", navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Oni objašnjavaju da navod "najbolje upotrebiti do" govori o kvalitetu hrane, odnosno da je i posle njegovog isteka hrana još određeno vreme bezbedna za konzumaciju pod uslovom da se čuvala prema uputstvima navedenim na pakovanju proizvoda i ako ambalaža nije bila oštećena.

Međutim, proizvođač, odnosno trgovac više ne garantuju da će proizvod biti istog kvaliteta, jer hrana, na primer, počne da gubi aromu, ukus ili boju. Kategorični su da se posle tog roka hrana ne sme prodavati. Za nebezbedne proizvode i one kojima je istekao rok Zakon o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 i 17/2019) predviđa kazne od 50.000 do tri miliona dinara.

Ali u svakom slučaju bi se moglo reći da 99% meda u kesicama koji se dobija po ugostiteljskim objektima nije pravi med...

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR