Glas Javnosti

BESPLATNI MAMOGRAFSKI PREGLEDI NA KALEMEGDANU : Jednostavan način za zakazivanje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" uz podršku Ministarstva zdravlja biće ponovo dostupan ženama od 45 do 69 godina na Kalemegdanu, u Beogradu, od utorka, 7. marta.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Grand kafe i Fonda B92, 2021. godine pokrenuli su kampanju "Hajde da imamo vremena za pregled - Ne gledaj u šolju pregledaj se", sa ciljem podizanja svesti žena o važnosti rane dijagnostike i redovnih medicinskih pregleda.

Pregledi u mobilnom mamografu namenjeni su ženama životne dobi od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.


Radi se o jednostavnom, bezbolnom i kratkom rendgenskom pregledu tkiva dojke koji traje oko 10 minuta, a obavlja se u cilju kontrole zdravlja žena, koje nemaju simptome i znakove bolesti, zbog ranog otrkivanja raka dojke.

Pravovremeni pregledi u 90 odsto slučajeva dovode do pozitivnih ishoda lečenja raka dojke i očuvanja kvaliteta života obolelih žena.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji je u 2020. godini od malignih tumora dojke obolelo 4368 žena, dok su život izgubile 1.782 žene.

Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati od ponedeljka, 6. marta, radnim danima od 8.30 do 14.30 časova putem telefona 060/7171523 i 060/7171969, do popune termina.

Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od devet do 19 časova na Kalemegdanu piše 24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR