Glas Javnosti

Бесплатни адвокати највише за породичне проблеме

Društvo
Autor: novaekonomija.rs/Foto:Pixabay

Од почетка примене закона о бесплатној правној помоћи највише људи користило је ову могућност у области породичних односа, пре свега развода, издржавања, насиља у породици и одржавања контакта са децом, наводе Новости.

Ређи су били случајеви где се радило о окривљенима за лакша кривична дела која нису обухваћена одбранама по службеној дужности и прекршаји за које су предвиђене затворске казне.

За првих пет месеци од примене овог закона бесплатног адвоката добило је 286 грађана.

Право на ову услугу имају корисници социјалне помоћи или дечијег додатка као и они чија су примања толико мала да би морали да добију социјалну помоћ када би сами плаћали адвоката. У групи они који имају право на про боно адвоката су и деца, инвалиди, жртве породичног насиља, трговине људима, организованог криминала или тероризма као и азиланти и избеглице.

Међутим, постоје и одређени проблеми у примени овог закона у више од 40 општина и градова јер још увек немају службенике надлежне за вршење тријаже односно који би проценили да ли грађанин има право на ову услугу.

Бесплатна правна помоћ бесплатна је само за грађане. Финансира је локална самоуправа 50 одсто, а преосталих 50 одсто се плаћа из републичког буџета. У регистру адвоката који пружају бесплатну правну помоћ налази се 3.960 бранилаца.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR