Glas Javnosti

Besplatni 3D zaštitni viziri za zdravstvene radnike u Vojvodini.

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dnevno se štampa stotinak vizira, a kako ih je moguće dezinfikovati, njihova upotreba je višekratna

Na Fakultetu tehničkih nauka, u okviru laboratorije ideja, počela je proizvodnja zaštitnih vizira koji se na dnevnom nivou isporučuju zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.

Viziri koji se prave pomoću 3D štampača u celosti prekrivaju lice i na taj način štite osobu od kapljičnog prenošenja virusa COVID-19.

Dnevno se štampa stotinak vizira, a kako ih je moguće dezinfikovati, njihova upotreba je višekratna.

"Izrada vizira radi se FDM štampom i trenutno u ovoj grupi u kojoj radimo mi smo u stanju da dnevno proizvedemo i isporučimo nekih stotinak vizira za potrebe zdravstvenih radnika na teritoriji Vojvodine", kaže profesor Vladimir Todorović, rukovodilac laboratorije Idealab.

Broj pojedinaca i kompanija koji se volonterski uključuju u 3D štampanje vizira za potrebe lekara i medicinskog osoblja u celoj Srbiji svakodnevno raste, a nedavno je oformljena grupa na Fejsbuku pod nazivom "Vizionari Srbije" koja broji gotovo 4.000 ljudi. Sve što se proizvede napravljeno je u konsultaciji sa stručnjacima iz biomedicinskih disciplina, kao i sa tehnolozima i hemičarima.

"U akciju se do sada uključilo više od 60 kompanija, timova i pojedinaca. Osim štampanja vizira, startapovi koji se razvijaju u inkubatorima i naučno-tehnološkim parkovima pokušavaju da sprovedu u delo i još neke inovativne ideje, kako bi olakšali odbranu od epidemije", navodi profesor Todorović.

Inače, Idealab je kao laboratorija kreirana kroz projekat Evropske komisije koja je, između ostalog, finansirala i nabavku 3D štampača. Trenutno se sva ta oprema stavila u funkciju odbrane od koronavirusa.
(Izvor: 021.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR