Glas Javnosti

Besplatne haljine i odela za matursko veče! Moguće je!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako se bliži kraj školske godine, pojedini i veliki i mali maturanti više od završnog i prijemnog ispita brinu šta će da obuku za matursko veče.

Da bi pomogli porodicama da smanje troškove, a maturantima da zablistaju te večeri, građani i udruženja širom Srbije pokrenuli su akcije u kojima ih potpuno besplatno spremaju za matursko veče.
Nova ili jednom nošena svečana garderoba za maturante stiže kao pomoć i iskrena solidarnost sa roditeljima i teškom finansijskim izazovom, a može se odabrati putem fejsbuk stranice Udruženja “Računajte na nas” iz Novog Sada. 

- Za običan svet je to zaista luksuz, tako da to može da košta bukvalno i do hiljadu evra. Znamo da su ljudi čak i kredite dizali da bi svoje maturante, onako u punom sjaju ispratili na njihov maturski bal. I onda smo na taj način došli do ideje da bismo mogli nekako da animiramo ljude da to nešto svoje malo poklone za svoje veliko”, kaže Maja Tinova, predsednica Udruženja za podršku ženama “Računajte na nas”.

Sve više dobrih komada završava na otpadu posle jednog nošenja, dok mnoge devojke ne mogu da kupe pristojnu haljinu za maturu. Modna aktivnistkinja iz Beograda, Jelena Boljević napravila je instagram stranicu “Sestre po haljinama”.

Kancelarija za mlade u Kragujevcu

- One koje žele da poklone svoje haljine, šalju fotografije haljina, a one kojima je haljina potrebna za maturu ili apsolventsko veče one se jave sa nekim dokazom o završenom školovanju i mogu da odaberu haljinu za sebe, potpuno besplatno - kaže Jelena Boljević, modna aktivistkinja i dodaje “prethodne dve godine smo poklonili više od 250 maturskih komada ”.

- Hajde da ova generacija doživi nešto lepo od nas- glasio je pozdrav na kraju poruke kojom Beograđanka Damjana Vujović poziva svoje drugarice da svoje najlepše haljine pozajme mutarantkinjama.

- Moje dete sledećeg meseca puni 18 godina pa sam se sa njom uspustila u ovu avanturu biranja haljina i shvatila kakva je situacija sa cenama i izborom. Možda je to prelomilo da angažujem jedno veče par drugarica, sutradan su se uključile moje sestre, koleginice, i eto, i to je poprimilo malo veći neki obim - kaže Damjana Vujović, inicijator akcije za rts.


Učenika i učenicu odličnog uspeha, a slabijeg materijalnog stanja, za maturu će spremiti Kruševačko Udruženje baksuza, ugursuza i namćora. Ovo je samo jedna od akcija za koju novac prikupljaju tokom godine. 

- Jedna maturantinja, na primer, javila nam se posle 23 godine. Sada živi u Nemačkoj, završila je medicinu, i ona je dobrovoljnim prilogom pomogla našem udruženju da sada obučemo još neko dete -  kaže Gordana Petković Ledenko iz Udruženja baksuza, ugursuza i namćora “Dobra narav”.

Kancelarija za mlade u Kragujevcu pozvala je sve koji imaju svečane haljine i odela kao i modne dodatke da donesu u prostorije u Rudničkoj ulici 7a/5 do kraja aprila svakog radnog dana od 9 do 14. Kako kažu u Kancelariji, posle 30. aprila pozvaće zainteresovane maturante da dođu i odaberu šta im se dopada. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR