Glas Javnosti

BESNI RODITELJI NA NIŠEKSPRES : Deci naplaćuju 100 evra mesečnu kartu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mesečna karta od Merošine do Niša, za put kraći od 20 kilometara, plaćaju 9.700 dinara mesečno, a oni iz nešto udaljenijih sela u istoj opštini čak 12.000, roditelji dece koja pohađaju niške srednje škole i fakultete izrazili su nezadovoljstvo.

Oni su se nedavno okupili ispred zgrade opštine u Merošini jer su nezadovoljni cenom mesečne karte prevoznika "Nišekspres" koji jedini vozi na relaciji Merošina – Niš.  Trenutna cena od oko 100 evra predstavlja ogroman izdatak za većinu porodica koje žive u 26 sela ove opštine. Od vlasti očekuju brzo rešenje problema, jer će, kažu, doći u situaciju da prodaju kuće da bi školovali decu. 


Saša Jovanović, predsednik Opštine Merošina, kaže da su mu ruke vezane, jer "Nišekspres" ima ugovor sa Ministarstvom saobraćaja za obavljanje međugradskog saobraćaja. Roditelji koji imaju dvoje ili više dece neretko treba da izdvoje celu platu samo da deci obezbede mesečne karte, bez užine, odeće, obuće i knjiga piše 24sedam

Ovoj opštini u blizini Niša pripada 26 sela, i svi u ovim selima imaju isti problem sa jedinim prevoznikom, a to je "Nišekspres". 

Predsednik opštine Saša Jovanović rekao je okupljenim roditeljima da je prošle nedelje razgovarao sa direktorima "Nišekspresa". 

- Oni o svemu hoće da razgovaraju, osim o cenama karata - rekao je Jovanović.

Kontaktirao je i sa Gradom Nišem i zatražio da se gradska linija produži od Aleksandrova do Merošine, međutim, dobio je odgovor da su to subvencionisane linije koje je nemoguće produžiti do susedne opštine, jer je to onda međugradski prevoz.

Po njegovim rečima, za obavljanje međugradskog saobraćaja "Nišekspres" je pre dve i po godne zaključio ugovor sa Ministarstvom saobraćaja na sedam godina i tako postao jedini prevoznik u Merošini.

Građani su na protestu zatažili raskid ovog ugovora, na šta im je Jovanović odgovorio da je to nemoguće, jer opštinska vlast nije ni ugovarala, ni potpisivala.

Kao jedno od rešenja problema Jovanović je naveo subvencije za prevoz učenika i studenata, kojih je, po njegovim rečima, u Merošini oko 400, ali da će to biti moguće tek od sledeće godine, kada se taj izdatak predvidi budžetom.

Podsetio je da Merošina spada u četvrti red nerazvijenih opština u Srbiji, pa je svaki izdatak ovakve vrste problem. Precizirao je da bi se radilo o pomoći od 4.000 do 5.000 dinara mesečno, a ne o plaćanju celog iznosa mesečne karte.

Iz "Nišekspresa" nisu želeli da komentarišu cene karata.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR