Glas Javnosti

BESNI I NASTAVNICI I ĐACI I RODITELJI! Sindikati najavljuju PRIJAVE PROTIV KRIZNOG ŠTABA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nastava za učenike viših razreda osnovnih i srednjih škola od danas se po odluci Ministarstva prosvete sprovodi onlajin, dok mlađi osnovci idu u školu bez promena.

Novi sitem doveo je do potpune zabune kako prosvetnih radnika, tako i đaka i roditelja koji u novonastalim okolnostima ne mogu da se snađu.

Poseban problem, kako tvrde iz Ubije sindikata prosvetnih radnika imaju učitelji, koji su izuzeti od nastave na daljinu, a međšu kojima, kako navode predsavnici sindikata ima sve više zaraženih korona virusom.

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak i član predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Vladimir Adžić za „Glas javnosti“ kaže da ništa nije logično i da podaci sa terena govore da su brojke zaraženih među prosvetnim radnicima  mnogo veće nego što se javno iznose.

-Kao predsednik Sindikata obrazovanja Čačak pisao sam lokalnom kriznim štabu i gradonačelniku i zatražio da sve škole pređu na onlajin nastavu i od prvog do četvrtog razreda. Međutim nikakv odgovor nisam dobio. Mi smo na nivou sindikata doneli takvu odluku i na teritoriji Čačka imamo škole koje su potpuno prešle na onlajin. Jedna takva škola je „Tanasko Rajić“ u Čačku  gde je zbog takve odluke jutros bio republički prosvetni inspektor – kaže Adžić.

On navodi da je upozorio krizni štab i gradski  u Čačku ,a Unija sindikata prosvetnih radnika i republički o mogućim posledicama koje čine ovakvim odlukama iu diskriminacijom.

-Razgovarao sam sa timom naših advokata i mi ćemo  podneti prijave protiv lokalnog kriznog štaba, a i protiv republičkog. Pošto se oni ne oglašavaju, ne odgovaraju na naše dopise i donose ovakve odluke koje ugropžavaju po Ustavu zdravlje i život građanba onda oni neka na sebe preuzmu svu odgovornost za svako dete, učitelja i člana porodice koji se razboli zbog njihovih mera,a ne da odgovornost pripisuju nama – kaže Adžić.

Roditelji prinuđeni da plaćaju privatne časove

Petar Jovanović otac semaka koji ide u jednu od osnovnih škola u Beogradu za naš portal kaže da su „nove mere dodatno sluđujuće i za đake i za roditelje“.

-Deca su s ei do sada snalazila teško u ovoj kombinovanoij nastavi mu kojoj su bili podeljeni u dve grupe, pa je jedna grupa zasotajala sa gradivom za drugom. U svoj ovoj krizi da bi stigli da isprate gradivo i ne propuštaju bar osnovno mi roditelji smo prinuđeni da plaćemo privatne časove. Moje dete je išlo privatno na matematiku, fizioku hemiju i nemački. Računajte osam dvočasa mesečno po 1.500 dinara , to je 12.000 dinara na svu ovu krizu koja nas je zadesila – kaže Jovanović.

On je naveo da je sa prelaskom na onlajin stvoren dodatni provblem „jer se ništa ne zna“.

-Jedni nastavnici traže da deca idu u školu da rade kontrolne zadatke i pismene vežbe i odgovaraju, dok drugi zakazuju kontrolne vežbe onlajin. Neki nastavnici traže da se pored gradiva koje oni predaju prati i program RTS ,a neki ne. Sluđena su deca , a i mi roditelji s njima – ističe Jovanov ić.

Jovana Marković , majka četvrtaka smatra da u školam,a nije više tako bezbedno ni za najmanje, ali pošto je odluka Krizbog štaba da mlađa deca idu redovno na nastavu većina roditelja u Beogradu nije povukla decu.

-          U školi u koju ide moje dete deca imaju četiori smene po dve grupe. To je deci uzrasta od sedam do 11 godina teško da isprate. Znam par slučajeva koji su decu povukli na onlajin, ali ona idu na kontrolne vežbe i pisme zadatke, ako i na odgovaranje u školu. To je za decu dodatni stres- navodi ova majka jednog četvrtaka.

Ništa nije bolja situacija ni sa srednoškolcima.

-Deca prate nastavui onlajin , a ond aod škole do škole, individualno se odlučuje da li idu na testove ili rade kontrolne i odgovaraju od kuće. Niko ne vidi smisao mera, ako oni nastav u prate od kuće, a onda se tamo nalaze opet da njih 15 radi test. Dodatna je muka što zaostaju sa gradivom i mi smo prinuđeni da izdvojimo pzbiljan novac za privatne časove kako bi deca mogla da nadoknade ono što propuštaju. Deca su nesnađena, besna i ništa ne mogu da stignu. Pod ozbiljnim stresom su od svog ovog ludila. A stres je ono što im najmanje treba u ovakvoj epidemiološkoj situaciji- navodi Marta Jovanović, majka učenika drugog razreda Gimnazije.

Roditelji su saglasni da se stiče utisak da Ministartvo prosvete nije bilo spremno, poired svega na nastavu u vanrednim okolnostima i da će sistem koji je primenjen najviše koštati roditelje i prosvetne radnike.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR