Glas Javnosti

MEĐUNARODNI DAN BESKUĆNIKA: U Srbiji žive na ulici, u parkovima i pod mostovima

Društvo
Autor: Glas javnosti

10. oktobar se u svetu obeležava kao Međunarodni dan beskućnika i taj dan je prilika da se javnosti skrene pažnja na problem beskućništva koji postoji i u Srbiji.

Beskućništvo je u svim evropskim državama u porastu i zbog toga se ulažu napori da se taj fenomen iskoreni.

U publikaciji Specijalne publikacije i studije prof. dr Mirjane Bobić „Beskućnici" se navodi da u Beogradu ima 7.129 beskućnika, međutim iz ADRE, humanitarne organizacije civilnog društva koja se, između ostalog bavi i beskućništvom, za BBC na srpskom kažu da tačan broj nije poznat.

Od ove brojke, većina su oni koji žive u šupama, barakama i prikolicama, podrumima, napuštenim vagonima i nehigijenskim naseljima. Najmanje, oko 2,4 odsto ima onih koji žive na ulici, parkovima i pod mostovima,

„Pozitivno je što su 2011. godine prvi put popisivane osobe u situaciji beskućništva", kaže Igor Mitrović, direktor ADRA organizacije. Napominje da je loše to što su popisani oni ljudi koji su bili korisnici nekog od vidova socijalne zaštite - prihvatilišta, skloništa ili centra za socijalni rad i da najveći deo nije obuhvaćen tim popisom.

Procene organizacija Crveni krst, Udruženja Izlazak i Klikaktiv i ADRE je da beskućnika ima verovatno negde između 5.000 i 15.000.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR