Glas Javnosti

Beogradski centar za ljudska prava: Mere u Srbiji tokom vanrednog stanja među najdrastičnijim u Evropi

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Ograničenja prava na slobodu kretanja građana u vreme vanrednog stanja, koje su uveli predstavnici vlasti u Srbiji, jedno je od najdrastičnijih u Evropi, saopštio je BCLJP.

Analiza ove nevladine organizacije pokazala je da su tokom vanrednog stanja ograničena brojna ljudska prava građana Srbije koja su garantovana Ustavom i ratifikovanim međunarodnim ugovorima.

Pravo građana koje je u najvećoj meri bilo ograničeno jeste sloboda kretanja, a BCLJP je Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, kao i Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja.

BCLJP je analizom načina kako su druge evropske zemlje ograničile pravo na slobodu kretanja u cilju sprečavanja širenja zaraze došao do zaključka da mere ograničenja i zabrane u kretanja građana Srbije predstavljaju jedne od najdrastičnijih u Evropi.

"Česte izmene obima i vremenskog ograničenja zabrane kretanja kao i nelogičnosti sleda uvođenja i otklanjanja mera stvorili su konfuziju među građanima koji su često imali problem da svoje ponašanje ili postupanje usklade sa važećim merama ograničenja o čemu govore i brojni slučajevi u kojima su građani kažnjavani zbog kršenja mera zabrane kretanja", navodi BCLJP.

Međutim, najdrastičnija zabrana kretanja u Evropi bila je u Španiji, gde je produženo vanredno stanje, a građani su posle 48 dana strogog karantina dobili dozvolu da izađu u šetnju.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR