Glas Javnosti

Beogradski centar za ljudska prava: Abolicija za kršenje zabrane kretanja

Društvo
Autor: Глас јавности

Naredba o ograničenju i zabrani kretanja je neustavna, kažu iz Centra

Beogradski centar za ljudska prava ocenio je da će nakon ukidanja vanrednog stanja građani koji su gonjeni zbog kršenja Naredbe o ograničenju i zabrani kretanja biti abolirani.

"Drugim rečima, prekršajni sudovi neće moći da ih kazne, već će biti prinuđeni da obustave sve nepravosnažne prekršajne postupkae", saopštio je Centar, ukazujući na postojanje pravnih prepreka da građani koji prekrše Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja budu pravosnažno kažnjeni u prekršajnom postupku.
 
U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije 20. marta, uz supotpis predsednika države, donela Uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta. Ovom Uredbom je određeno da za vreme vanrednog stanja prestaju da teku rokovi za žalbu na odluke kojima se okončava prekršajni postupak.
 
"Iz navedenog nesporno proizlazi da će rokovi za žalbe protiv prvostepenih odluka o prekršajnom kažnjavanju građana koji prekrše Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja početi da teku tek po donošenju odluke o ukidanju vanrednog stanja", dodaje se.
 
Međutim, kako ističu, ukidanjem vanrednog stanja će, po sili Ustava, prestati da važi i Uredba o prekršaju za kršenje Naredbe kojom je ovo ponašanje inkriminisano kao prekršaj.
 
"Zakonom o prekršajima određeno je da se na učinioca prekršaja primenjuje zakon, odnosno propis koji je važio u vreme izvršenja prekršaja, odnosno propis koji je najblaži za učinioca u slučaju da je posle izvršenja prekršaja propis izmenjen jednom ili više puta", naveo je Centar.
 
Takođe, po oceni Centra, Naredba o ograničenju i zabrani kretanja je neustavna s obzirom da "ne predstavlja valjan osnov" za odstupanje od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, u ovom slučaju - prava na slobodu i bezbednost ličnosti i slobode kretanja.

(Izvor: Beta)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR