Glas Javnosti

Beogradska „plaža“ na listi najlepših u svetu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beachatlas je predstavio 100 najboljih plaža na svetu, a na listi se nekim čudom našao i Beograd sa svojim - splavovima.

„Uobičajeno, potraga za najboljim plažama na svetu je usmerena na njihovu vizuelnu privlačnost. Ovo je prvi izbor koji je proširio i obuhvatio različite kriterijume kao što su vrednost za lokalnu zajednicu, raznolikost i inkluzivnost, ponuda životnog stila i kulturni značaj“, navodi Beachatlas predstavljajući svoju novu listu 100 najboljih plaža na svetu.

Mnoge je zbunilo 50. mesto na kome su kao plaža predstavljeni beogradski splavovi.

„Splavovi, plutajući saloni usidreni duž reka Dunav i Sava, centralni su deo beogradske i srpske kulture. Sa oko 300 splavova, ovaj deo poznat je po tome što pravi najbolji noćni život na Balkanu, a možda i šire. Iako plivanje možda nije primarna aktivnost, meštani nalaze utehu pored reke, posebno kada se rashlade uz čašu hladnog lokalnog pića. Za stanovnike, obala reke služi kao urbana obala, jedinstveno utočište gde su opuštanje i uživanje uvek na dohvat ruke“, piše Beachatlas.


Ovaj neobičan plasman verovatno treba pripisati način selekcije – Beachatlas je koristio algoritam za izbor najboljih plaža prema šest kriterijuma.

Jedan od uslova je bio da destinacija oličava „tradicionalnu sliku savršenu za razglednicu sa finim zlatnim peskom, bistrom plavom vodom i živopisnim pejzažima“, ali plaže su takođe ocenjene po njihovom noćnom životu i žurkama; luksuznom ambijentu i odmaralištima; inkluzivnosti (koliko obezbeđuju da se svaki posetilac oseća dobro, bez obzira na svoje poreklo, identitet ili sposobnosti); vrednosti koju imaju za lokalnu zajednicu tako što su „integrisane u identitete svojih gradova i društveni život – one nisu samo turističke atrakcije, već mesta gde cvetaju lokalna kultura i život u zajednici.”

Kriterijum prirodnog diverziteta fokusirao se na raznovrsnost prirodnih obala, uključujući jezera i reke, a procenjen je i kulturni značaj – „plaže sa istorijskim značajem ili jakim prisustvom u pop kulturi, uključujući i one koje su ovekovečene u bioskopu“.

Vredno je spomenuti da se na listi našla plaža iz našeg komšiluka – 31. mesto zauzela je plaža Sveti Stefan iz Crne Gore.Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR