Glas Javnosti

BEOGRAĐANI, NE IZLAZITE BEZ PREKE POTREBE! Srpska prestonica OPET NAJZAGAĐENIJA u svetu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Po zagađenju vazduha Beograd je (ponovo) na nezahvalnom prvom mestu u svetu, pokazuju sajtovi koji mere aerozagađenje, a stručnjaci savetuju da oni koji ne moraju, ne izlaze iz svojih domova.

Vazduh u glavnom gradu Srbije je danas na sajtu "IQair" ocenjen kao nezdrav. Po preseku u 11.15 sati, indeks zagađenosti vazduha u Beogradu je na tom sajtu bio 171, sa koncentracijom PM2.5 od 94µg/m3, odnosno gotovo 19 puta većom od preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), piše Beta.

Uz Beograd, na listi najzagađenijih gradova su i Karači i Lahor u Pakistanu sa indeksom zagađenosti 166, a prate ih Kolkata i Mumbai u Indiji sa indeksom 165 i 162.

U 15 najzagađenijih gradova su i glavni gradovi u regionu poput Sofije, Zagreba, Sarajeva i Skoplja, indeksa zagađenosti vazduha između 135 i 161, ali i evropski gradovi Bratislava, Vroclav i Berlin.

Po gradskom sajtu "Beoeko", vazduh u Beogradu je zagađen, sa prosečnom koncentracijom PM2.5 čestica od 59,5 (preporuka SZO - 5µg/m3) i PM10 čestica od 71,4 (preporuka SZO - 45µg/m).

Okidač za enormno aerozagađenje u Beogradu, ali i u drugim gradovima u Srbiji, svakako je grejna sezona sa velikim brojem individualnih ložišta, a merne stanice koje beleže kvalitet vazduha prikazuju drastično uvećano prisustvo PM čestica, piše portal N1 i podseća da je Beograd je i tokom prošle godine više puta bio najzagađeniji grad u svetu.

– Visok nivo aerozagađenosti može biti opasan za sve ljude, posebno za osetljive kategorije stanovništva kao što su deca, trudnice, hronični bolesnici. Akutni problemi koje izaziva aerozagađenost su iritacija očiju i nosa, svrab, kašalj, osećaj gušenja i nedostatka vazduha. Zbog toga se lekarima među prvima javljaju pacijenti sa znacima bronhitisa, pogoršanjem hronične opstruktivne bolesti pluća i bronhijalne astme, kaže za portal prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

Naglašava da su znatno opasnije hronične posledice aerozagađenja koje nastaju zbog česte i dugotrajne izloženosti aerozagađenju. Štetne čestice ulaze i u krvotok, gde se talože i oštećuju endotel krvnih sudova stvarajući mikro trombove. Oni kasnije putem krvotoka dospevaju do vitalnih organa – srca i mozga, stvarajući u njima trajna oštećenja koja se, u težim slučajevima, završavaju smrtnim ishodom, objašnjava dr Plavšić.

Teže posledice štetnog uticaja aerozagađenja su nastanak i pogoršanje bronhijalne astme, hronična opstruktivna bolest pluća, plućna fibroza, kao i znatno povećan rizik od pojave karcinoma usne duplje, larinksa, kože i pluća.

– Zagađenost vazduha je posle pušenja i genetske predispozicije najčešći uzrok pojave karcinoma pluća. Godišnje u Srbiji od te bolesti oboli 6.500 osoba, a umre više od 4.600. Pored pluća, najugroženiji su srčani mišić i mozak. U danima velike aerozagađenosti učestaliji su i infarkti miokarda i cerebrovaskularni insult (šlog), kao i druge kardiovaskularne bolesti, poput hipertenzije i poremećaja srčanog ritma, upozorava dr Plavšić.

Statistika pokazuje da je Srbija godinama među zemljama sa najvećom smrtnosti stanovništva od posledica zagađenja vazduha. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR