Glas Javnosti

BEOGRAD KORONA BOMBA: Kon tvrdi da nam ostaje samo policijski čas, svaki treći testirani zaražen

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svaki treći testirani građanin je zaražen korona virusom, nema više prostora za pooštravanje mera, osim uvođenja vanrednog stanja, smatra epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv epidemije dr Predrag Kon.

- Imamo pogoršanje situacije u Beogradu. U prestonici se 13. jula javilo 13.433 osoba sa simptomima respiratornih infekcija, pregledano je 2.863, a uzeto briseva 1.444. Svaki treći koji je bio sumnjiv na kraju se ispostavilo da je bio zaražen - rekao je dr Kon.

On je nagasio da je pred nama duga borba i apelovao na građane da nose maske jer će tako pomći i sebi i drugima.

- Mere mogu da počnu da se primenjuju odmah, a ne da se čeka petak. Trebalo bi već sada da očekujemo rezultate. Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba - kazao je on.

On je naglasio da je 13. jula zabeleženo prisustvo virusa u pet vrtića, kod troje zaposlenih i šest roditelja.

Kon je kazao da nema više prostora za pooštravanje mera, osim uvođenja vanrednog stanja.

- Glavna mera je nema predstava, pozorišta, svadbi, rođendanske proslave. Sve smo to sa jednom merom zahvatili, nema noćnih okupljanja - izričit je Kon.

Niko se nije proslavio

Kon je rekao i da se proširuju bolnički kapaciteti za kovid pacijente.

- Ono što očekujemo iz dana u dan, ovi podaci za celu teritoriju Srbije, možda ukazuju na to da smo došli do nekog zaravnjenja. Što se Beograda tiče još nije došlo do zaravnjenja - napomenuo je on.

Kako je kazao, tek dok kriva ne počne da zaravnjuje, mi smo u neprijatnoj situaciji da li će biti dovoljno mesta u bolnicama.

- Opet je u jednom trenutku kada se skinulo vanredno stanje došlo je do shvatanja da je sve završeno, to je jedna veliak greška koja će ostati istorijski zabeležena - zaključio je Kon.

On je naveo sve događaje koji su organizovani u međuvremenu i ocenio da nema nikoga ko se "baš proslavio u shvatanju tih mera".

- Očekivalo se da će toplo vreme smanjiti taj prenos, koji je postao eksplozivan. Došlo je do superprenosa virusa, tamo gde se skandira, glasno viče, gde ima preznojavanja, isparenja, tu postoji aerogeni prenos - kazao je on.

Koji će to roditelji da puste decu da se igraju u parkiću?

Kon je rekao da što se tiče prenosa koronavirusa vazduhom, ako ste blizu na udaljenosti manjoj od metar i na otvorenom prostoru nije nemoguće aerogeno i kapljičnim prenosom da se virus prenese.

On je dodao da se "snažno preporučuje" starijim od 65 godina da nose maske uvek, čak i napolju, pogotovo kada čekaju u redu.

Prema njegovim rečima, svaki kolektivni sport je rizičan zbog nemogućnosti držanja distance, ali da postoji ograničenje okupljanja više od 10 ljudi.

- Koji su to roditelji koji će u ovakvoj situaciji da puste decu ako su mala da idu u parkić da se igraju - rekao je on.

Kako je napomenuo, ljudi moraju da razumeju šta je to što nije dobro za njih i da je upravo to zabranjeno.

Prema njegovim rečima, do avgusta će možda neke stvari da se promene, ali verovatno će biti igranje utakmica bez publike.

Na pitanje da li je koronavirus u Srbiji jači nego u Italiji, Kon je kazao da su to često samo utisci.

- Virus se stalno menja, ništa nije nemoguće. Bitno je da je na velikom broju počeo da se pojavljuju ozbiljniji slučajevi. Najpre se prenoešenje dogodilo sa mladih, u tom uzrastu između 20-30 godina samo su oni obolevali. Sada je počelo da hvata i starije. Znači prenelo se u kuće i njihove roditelje. Čim počnu stariji da se zaražavaju počinju i teže kliničke slike - pojasnio je on.

Kon ne veruje da će se u Srbiji vakcine protiv kovida 19 pojaviti do kraja godine.

(Izvor: B92)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR