Glas Javnosti

BEOGRAD JE PUN ŠKORPIJA: Nisu smrtonosne, od njih može samo da vas svrbi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zaboravili smo da nismo sami u prirodi, glavni grad Srbije pun je raznoraznih insekrata i divljih životinja, koje uglavnom nisu opasne.

Žitelji Vladetine ulice na Paliluli su u strahu i panici jer se već više dana iz podruma njihovog solitera pojavljuju škorpije.

Ove životinje se mogu uočiti i toko dana i tokom noći, ali, čini se da je strah stanara iz Vladetine preteran. Po rečima stručnjaka, škorpije u Beogradu nisu ništa neobično, ali mesta panici nema jer ova vrsta nije otrovna.

U pitanju je vrsta euscorpius skorpia koja živi na teritoriji Evrope. Njen otrov je jak koliko kod malo "ozbiljnijeg" komarca ili pčele. U Beogradu se najčešće mogu videti oko Kalemegdana, ali se pojave i u drugim delovima grada.

Primerci ove vrste mogu imati od tri do pet centimetara, a moguće je ih je sresti takođe i u gotovo svim delovima Srbije. Za razliku od njihovih egzotičnih rođaka, čiji otrov može biti smortonosan, najviše što ubod ove naše "beogradske škorpije" može da izazove je - svrab.

Nisu samo škorpije neželjeni gosti Beograda, jer su se proteklih godina na ulicama mogle videti i zmije, divlje svinje, lisice, razne vrste ptica, pa čak i dabrovi, koji su uočeni u Ritopeku.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR