Glas Javnosti

BEKSTVO VIJETNAMCA IZ LINGLONGA! Radnici nisu izmešteni, nemamo papire. Lažu vas! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Potresne scene iz Linglonga u Zrenjaninu uzburkale su poslednjih dana javnost u Srbiji, a možda situaciju najbolje opisuje snimak radnika koji se pojavio na Tviteru.

Nakon lažne vesti da su vijetnamski radnici preseljeni iz baraka u industrijskoj zoni Linglonga u Zrenjaninu, jutros se ispostavilo da se oni svi i dalje nalaze na istom mestu i u pojednako lošim uslovima.


Novinari su razgovarali i sa predstavnicima privatnog obezbeđenja koje se nalazi na terenu, o tome da je dolazilo do bilo kakvog premeštaja radnika i da li se nešto događalo noćas, i kako su preneli "izenađeni su tom informacijom koju su čuli iz medija", a kažu i da "nisu primetili da se nešto drugačije dešava".

Na Tviteru se proširio snimak na kojem jedan radnik iz Vijetnama govori o tome kako je pokušao da pređe granicu a sve kako bi kontaktirao vijetnamsku ambasadu i obavestio je o nehumanim uslovima rada. 


Podsetimo, oko 500 radnika iz Vijetnama, kako pokazuje izveštaj nevladinih organizacija Astra i A11, smešteno je u improvizovanom naselju u blizini gradilišta "Linglonga", a aktivisti, koji su obišli barake u kojima su smešteni strani radnici, navode da oni borave u neodgovarajućim i lošim uslovima, u hladnim prostorijama, bez tople vode. Osim toga, Astra je podnela i prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, uz navode da radnici sa kojima su razgovarali nisu imali svoj pasoš kod sebe.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR