Glas Javnosti

BANKE LIKUJU ZBOG AUTENTIČNOG TUMAČENJA! Ovu SRAMNU PORUKU poslale OPLJAČKANIM GRAĐANIMA! (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon što se tri poslanika sa liste SNS podnela zahtev za autentično tumačenje zakona u Srbiji se podigla velika prašina

Predlog autentičnog tumačenja zakona kojim bi se omogućilo bankama da nastave da deru kožu građanima, a svi sudski sporovi protiv banaka poništili diglo je na noge celu Srbiju. Oglasila su se udruženja građana, oglasili su se advokati, narodni poslanici (i vladajuće većine, a i opozicije), na kraju se oglasio i sam predsednik Vučić. Svi su imali negativan stav o predlogu. 

Ono što je mnogima promaklo u celoj situaciji je da su se oglasile i banke preko Udruženja banaka u Srbiji. Njihovo zvanično saopštenje koje stoji na sajtu je sramno i skandalozno.

"Najavu donošenja Autentičnog tumačenja Narodne skupštine Republike Srbije, Udruženje banaka vidi kao stavljanje tačke na višegodišnje sporenje oko opravdanosti bankarskih naknada, a koje je postalo ozbiljna pretnja stabilnosti finansijskog sistema, postignutom nivou makroekonomskog razvoja, a samim tim i standardu i interesima svih građana Srbije", kažu bankari u saopštenju. 

To što je ovo direktan udar na Ustavom zagarantovanu pravnu sigurnost građana koja se ostvaruje samo preko sudova, a nikako "autentičnim tumačenjima zakona" što se nikada nije radilo njih se ne dotiče. Oni na to i računaju. Ako im ovo prođe uvek će moći da nađu par podmitljivih ili ucenjenih poslanika da obore bilo koju presudu. 

U svojoj bezobzirnosti oni nastavljaju i idu još dalje:

"Banke u Srbiji od samog početka su na stanovištu da su naknade za troškove obrade kredita i druge usluge u potpunosti u skladu sa zakonom i u tumačenju Narodne skupštine vidimo potvrdu ispravnosti tog stava. Autentičnim tumačenjem poslovanje banaka u Srbiji vraća se u okvire pravne države i sigurnosti investicija, što Srbiju konačno oslobađa pozicije da je jedina zemlja u regionu i šire u kojoj se na sudu rešava pitanje naknada. 

Autentično tumačenje doneće direktnu korist građanima i privredi Republike Srbije. Ta korist je, pre svega, u veoma povoljnim uslovima kreditiranja, koji su omogućeni ranije postignutom stabilnošću i likvidnošću bankarskog sistema. Kao što smo više puta upozoravali, ta sigurnost, kao i poverenje između banaka i klijenata, ozbiljno su uzdrmani talasom tužbi, koji je generisan i podržan od određenih interesnih grupa. 

Verujemo da će upravo te interesne grupe biti najoštriji protivnici Autentičnog tumačenja, jer se trajnim rešavanjem ovog pitanja ugrožava njihov interes, koji se meri u milionima, ili desetinama miliona evra. Podsećamo da je prema dosadašnjoj praksi na svaki dosuđeni dinar u korist klijenta, čak 24 puta više dosuđivano u korist trećih lica, a koja su podrška kampanji protiv banaka i pokretanju talasa sudskih procesa. Ukidanjem masovnih procesa na gubitku je samo ta interesna grupa, dok su na dobitku i klijenti i banke, koji mogu da se vrate obnavljanju međusobnog poverenja i daljem poboljšanju uslova za sve korisnike bankarskih usluga u Srbiji."

I bez ovog njihovog saopštenja svima nama je bilo jasno da je njihovo stanovište da je sve što rade legalno, problem im je što su sudovi presudili da je nelegalno. Ono što je interesantno je da samo "Udruženje banaka Srbije" unapred zna kakvo će tumačenje biti i to i ne kriju "...u tumačenju Narodne skupštine vidimo potvrdu ispravnosti tog stava. Autentičnim tumačenjem poslovanje banaka u Srbiji vraća se u okvire pravne države...Autentično tumačenje doneće direktnu korist građanima i privredi Republike Srbije." 

Ovako nešto Srbija još nije videla, da banke unapred znaju kakvu će odluku doneti Skupštinski odbor koji čine narodni poslanici koje su birali građani, a ne banke. Ne samo da znaju već to i javno kažu. Neko bi se zapitao kako bi reagovali istražni organi ako bi neki okrivljeni pre početka procesa rekao kakvu će presudu doneti sudija i da li će sada da reaguju na isti način?

Kao da bankama sve to nije dovoljno one idu do krajnjih granica na kraju saopštenja koje je šamar za sve građane Srbije, za državu, ali i direktan udar na Ustav:

"Iako su same pretrpele značajne finansijske gubitke zbog talasa tužbi zbog naknada, banke u Srbiji izražavaju spremnost da još jednom pokažu dobru volju, time što neće osporavati do sada donete presude u korist klijenata i neće tražiti povraćaj isplaćenih troškova, na šta bi, po osnovu Autentičnog tumačenja Narodne skupštine, imale pravo", završava se u ovom saopštenju banaka.

Ovde se jano kaže šta ih je navelo na ove zakulisane i mutne radnje. Izgubili su pare, i to velike pare, jer su sudovi stali u odbranu građana, zakona i Ustava. To je ono što banke najviše mrze, kada se sprovode zakoni koji su u interesu građana. U ovom slučaju je traženo "autentično tumačenje" za članove pojedinih zakona koji su takvi kakvi jesu decenijama i nisu se menjali izmenama i dopunama tih zakona jer je svaki zakonodavac ispravno procenjivao da su dobri, utemeljeni u Ustavu i na opštu korist. Sudovi po njima sude decenijama i sve presude donete na osnovu njih bi bile poništene. To bi donelo mogućnost ne samo bankama, već i raznim kompanijama, prevarantima i zelenašima da sada potražuju nazad novac koji su morali da plate i vrate na osnovu sudskih presuda. I to ne samo sumu koju su dali već i zakonsku zateznu kamatu koja nije mala. 

Kao "anesteziju" za sve građane banke to pominju u zavijenoj formi kroz rečenicu "banke u Srbiji izražavaju spremnost da još jednom pokažu dobru volju, time što neće osporavati do sada donete presude u korist klijenata i neće tražiti povraćaj isplaćenih troškova, na šta bi, po osnovu autentičnog tumačenja Narodne skupštine, imale pravo". Ako vas je ovo podsetilo na čuvenu rečenicu iz filma "Balkanski špijun" koju izgovara Danilo Bata Stojković: "Đura će da ti oprosti što te je tukao" onda ste u pravu, to je to.

Banke su opljačkale građane, sada pokušavaju da zakulisanim radnjama ponište pravosnažne sudske presude i spreče da ih iko ikada tuži za pljačku i lihvarenje, ali imaju "spremnost da još jednom pokažu dobru volju, time što neće osporavati do sada donete presude". Uz sve to slavodobitno opet pominju kako znaju ishod autentičnog tumačenja zakona koje se još nije ni desilo kroz rečenicu "na šta bi, po osnovu autentičnog tumačenja Narodne skupštine, imale pravo". 

Kako niko normalan ne može da zaključi da su bankari izmislili vremeplov a znaju budućnost, nadležni organi bi trebalo da provere o čemu se tu radi i kakve se mutne i zakulisane radnje kriju iza svega ovoga. 

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR