Glas Javnosti

BALAŠEVIĆEVE PESME UŠLE U UDŽBENIKE ZA OSNOVCE: Panonski mornar obavezan za neke nove klince (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pesme poznatog kantautora Đorđa Balaševića ušle su u užbenike muzičke kulture za osnovnu školu.

U  udžbeniku za osmi razred, izdavačke kuće Klet, od ove godinenašla se njegova "Drvena pesma", dok su u nižim razredima svoje mesto našle pesme "D-mol" i "Devojka sa čardaš nogama".

Tako su  fanovi Đorđa Balaševića dobili priliku da na društvenim mrežama oduševljeno komentarišu da su znali da se to moralo desiti i da su pesme "panonskog mornara" zasluženo ušle u nastavu u školi.

Sa druge strane Maja Sokolović Ignjačević, jedna od autora Kletovog udžbenika muzičke kulture, kaže da je Đorđe Balašević jedan od naših najvećih kantautora u oblasti pop muzike, da mu treba dati na značaju i upoznati mlađe genracije sa njegovim radom.

 

Ona napominje da su u udžbeniku nastojali da obuhvate i popularnu muziku koja je mladim generacijama daleka.

-Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicma se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori. U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici gde smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa- kaže Sokolović Ignjačević, a prenosi Euronews Srbija.

Prema njenim rečima često se pri pomenu muzičke kulture misli samo na umetničku muziku, a da je zapravo muzička kultura ravnopravna zastupljenost - popularne muzike, narodne -tradicionalne muzike i klasične muzike.

-Radila sam istraživanje o tome kako reference iz popularne kulture utiču kao podsticaj dece na učenje. Naučno je dokazano da kada uvedete deci nešto što je bliže, oni budu motivisaniji za učenje. Veliko je pitanje koliko je deci danas Balašević bliži nego Betoven. To puno zavisi od porodice i muzike koja se sluša u kući- istakla je Sokolović Ignjačević.

 

Rok kritičar Petar Peca Popović smatra da je Balaševiću mesto u školskim udžbenicima, ali da  to "i nije velika čast za njega ako se zna ko je sve stigao u đačke udžbenike u Srbiji".

-Mi u Vojvodini, Srbiji i na teritoriji bivše Jugoslavije nismo imali nekoliko Đorđa Balaševića, imali smo jednog i kao takav mislim da je zaslužio mesto u udžbenicima. Zaslužio je i više prostora, ali sa nečim mora da se počne. Njegovo delo je toliko da tek mora da se otkriva", naveo je Popović.

Prema Popvićevim rečima sada se govori samo o pesmama Đorđa Balaševića, ali da su tu i njegove knjige, zbirke pesama. Smatra da je potrebno da prođe određeno vreme, desetak godina, i da ćemo tek sa te vremenske distance moći da vidimo šta smo izgubili.

I nastavnici muzičke kulture smatraju da je Balaševiću mesto u udžbenicima, jer je on deo našeg identiteta.

 

I Aleksandra Stanković, I nastavnica muzičkog u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" u Kotežu  smatra da mora da se izdvoji kvalitet i da se to nađe u udžbenicima.

-Nastojimo da decu motivišemo da se kvalitetno bave muzikom. Program muzičke kulture je krcat i ne može sve da se postigne. Od afiniteta i motivisanosti nastavnika zavisi da li će sa decom više da istražuje o autoru od onog što je u udžbeniku. Za pesme Đorđa Balaševića potrebno je više vremena, deca ih čak ne razumeju. Većina nastavnika, sa kojima smo u kontaktu  pozitivno reaguje na to što je Balašević u udžbenicima- kaže Stanković.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP