Glas Javnosti

Bakar metal budućnosti: Cena raste zaliha sve manje

Društvo
Autor: Glas javnosti

Cena bakra na berzi bi mogla da se učetvorostruči u narednih nekoliko godina na 40.000 dolara po toni jer rastuća potražnja uzrokuje smanjenje globalnih zaliha crvenog metala, kaže Pjer Anduran, menadžer hedž fonda specijalizovanog za ulaganje u sirovine.

Njegovo verovanje u rast cena pomoglo je njegovom fondu Commodities Discretionari Enhanced, koji upravlja imovinom od 1,3 milijarde dolara, da se oporavi od gubitka od 55 odsto prošle godine zbog neuspešne opklade na pad cena nafte. Fond je ove godine porastao za 83 odsto zahvaljujući dobitku u širokom spektru roba, piše Fajnenšel tajms.

Bakar je ključni metal za energetski prelaz. Njegova cena je porasla skoro 20 odsto od početka godine, dostigavši rekordnih 11.000 dolara po toni. Andurand, jedan od najpoznatijih svetskih trgovaca robom, veruje da će cena nastaviti da raste dok se ponuda bori da održi korak sa potražnjom.


-Idemo ka udvostručenju rasta potražnje za bakrom zbog elektrifikacije sveta, uključujući električna vozila, solarne panele, vetroelektrane, ali i vojnu upotrebu i data centre- rekao je Andurand za FT.

– Mislim da bismo mogli da postignemo 40.000 dolara po toni u naredne četiri godine. Ne kažem da će tamo ostati; na kraju ćemo dobiti odgovor na ponudu, ali ova reakcija na ponudu trajaće više od pet godina – smatra on.

Andurand, bivši trgovac Goldman Sachs-a koji je suosnivač BlueGold Capital-a pre nego što je pokrenuo Andurand Capital, veruje da kopanje dublje i brže u trenutnim rudnicima neće biti dovoljno da bi se održao korak sa rastućom potražnjom. Industrija procenjuje da je za razvoj novog rudnika potrebno 15 godina, piše Poslovni dnevnik.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR